Izrael tvrdí, že nie je dôkaz o priamom zásahu nemocnice v pásme Gazy

NETKY.SK • 18 Október 2023, 12:30 • 2 min
Izrael tvrdí, že nie je dôkaz o priamom zásahu nemocnice v pásme Gazy

JERUZALEM - Izraelská armáda v stredu uviedla, že nevidí nijaký dôkaz o priamom zásahu nemocnice v pásme Gazy leteckou muníciou. Zverejnila dokonca aj zábery nemocnice a priľahlého parkoviska pred a po útoku, ktoré podľa nej dokazujú, že výbuch spôsobila zblúdená raketa.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

Vyšetrovanie "potvrdilo, že paľba izraelských obranných síl (IDF) zo zeme, mora alebo vzduchu nezasiahla nemocnicu" v Gaze, uviedol hovorca IDF Daniel Hagari. Dodal, že budovy v okolí nemocnice al-Ahlí Arabí neutrpeli žiadne štrukturálne poškodenie a nie je tam ani kráter, ktorý by svedčil o útoku zo vzduchu.

Palestínske militantné hnutie Hamas, ktoré ovláda pásmo Gazy, obvinilo z útoku na nemocnicu Izrael. Podľa Izraela však výbuch spôsobila raketa, ktorú neúspešne odpálila militantná skupina Palestínsky islamský džihád, ktorý to však poprel. Výbuch si vyžiadal životy stoviek Palestínčanov.

Izraelská armáda zverejnila aj zábery nemocnice a priľahlého parkoviska pred a po útoku, ktoré podľa nej dokazujú, že výbuch spôsobila zblúdená raketa, píše agentúra DPA.

Podľa rozsahu poškodenia nemocnice Hagari uviedol, že škody spôsobilo najmä nespotrebované palivo, nielen výbuch hlavice rakety. Podľa neho nie je možné, aby hnutie tak rýchlo zistilo, čo výbuch spôsobilo. Obvinil tiež Hamas z nafukovania počtu obetí.

Poukázal na neúspešné odpaly rakiet militantov z pásma Gazy v minulosti. "Máme spravodajské informácie o komunikácii medzi teroristami, ktorí hovoria o zlyhávaní rakiet," uviedol Hagari. Dodal, že za uplynulých 11 dní zlyhalo asi 450 odpálených rakiet, ktoré dopadli v rámci územia Gazy.

Izraelská armáda zverejnila aj audio nahrávku takejto údajnej konverzácie s anglickým prepisom.

Počet obetí výbuchu v nemocnici je zatiaľ najsmrteľnejším incidentom od vypuknutia súčasného ozbrojeného konfliktu. Proti útoku už vystúpil Západný breh Jordánu a mnohé krajiny zo širšieho regiónu vrátane Jordánka a Turecka.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Marek Nemček
Zdroj: Teraz / TASR Foto: Anadolu Ajansı (na titulnej fotografii sú telá ľudí zabitých pri izraelskom nálete na baptistickú nemocnicu Al-Ahli, privezené do nemocnice Al-Shifa v meste Gaza)
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies