Čína ukončila akýkoľvek dialóg i spoluprácu so Spojenými štátmi

NETKY.SK • 6 August 2022, 12:25 • 2 min
Čína ukončila akýkoľvek dialóg  i spoluprácu so Spojenými štátmi

PEKING/ NEW YORK - Ide o odozvu Pekingu na tohtotýždňovú cestu predsedníčky americkej Snemovne reprezentantov Nancy Pelosiovej na Taiwan, ktorá podľa Číny znamená podkopávanie jej suverenity a územnej celistvosti.

slovakia

left justify in out

Čínske ministerstvo zahraničných vecí oznámilo, že pozastavuje dialóg so Spojenými štátmi vo viacerých oblastiach vrátane klimatickej zmeny, vojenských záležitostí či spolupráce pri prevencii drogovej trestnej činnosti. TASR správu prevzala z agentúr AP a AFP.

 

AFP pripomína, že Čína a USA – dve krajiny produkujúce najviac emisií uhlíka – vlani na summite COP26 v Glasgowe predstavili prekvapivú klimatickú dohodu. Prisľúbili v nej, že v tomto desaťročí budú spolupracovať na urýchlení boja proti klimatickej zmene a pravidelne sa stretávať.

 

Z domova: Šeliga ostro o Sulíkovi aj Matovičovi, napriek tomu vyzýva na dohodu: Ide o záchranu našej krajiny!
 

img


Rezort čínskej diplomacie, ktorý ohlásil v piatok aj prijatie sankcií voči Pelosiovej a jej najbližšej rodine, uviedol, že pozastavuje rozhovory s USA týkajúce sa klimatickej zmeny, ruší plánovaný dialóg vojenských lídrov Washingtonu a Pekingu a tiež rokovania o vojenskej námornej bezpečnosti. Čína vyhlásila, že prerušuje aj spoluprácu ohľadom repatriácie nelegálnych migrantov, súdnej pomoci a nadnárodnej trestnej činnosti.

 

Zo sveta: Šéfka AI na Ukrajine: Amnesty International sa spreneverila svojim hodnotám a šíri dezinformácie

 

img

 

Generálny tajomník Organizácie Spojených národov António Guterres je presvedčený, že bez spolupráce medzi Spojenými štátmi a Čínou nebude možné riešiť najväčšie svetové výzvy. V piatok to uviedol hovorca generálneho tajomníka OSN Stéphane Dujarric, informuje TASR na základe správy agentúry AFP. 

 

„Pre generálneho tajomníka neexistuje spôsob, ako vyriešiť najpálčivejšie problémy celého sveta bez efektívneho dialógu a spolupráce medzi oboma týmito krajinami," povedal Dujarric.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Ida Zeleznikova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies