Rusko sťahuje vojakov z Kazachstanu

NETKY.SK • 17 Január 2022, 07:37 • 2 min
Rusko sťahuje vojakov z Kazachstanu

MOSKVA - Organizácia dohody o kolektívnej bezpečnosti (ODKB) začala sťahovať svoj mierový kontingent z tejto stredoázijskej republiky 13. januára. Všetky mierové jednotky ODKB sa majú vrátiť na svoje domovské základne do 19. januára.

slovakia

left justify in out

Celkovo 18 vojenských lietadiel ruských vzdušných síl odštartovalo v nedeľu z najväčšieho kazašského mesta Alma-Ata. Na palube lietadiel ruskí mierotvorcovia, oznámilo ruské ministerstvo obrany, z ktorého vyhlásenia cituje tlačová agentúra AFP. „Vojenské dopravné lietadlá dnes po splnení mierových úloh naďalej dodávajú podporu letisku Čkalovskij a vybavenie jednotiek ruských vzdušných síl,“ uviedlo ministerstvo vo vyhlásení. Pred odchodom na letisko Almaty v Kazašskej republike Ruské mierové jednotky naložili vojenskú techniku do lietadiel. 

 

imgimg

Kasym-Žomart Tokajev 

 

Demonštrácie vypukli v niekoľkých kazašských mestách, čo eskalovalo do masových pochodov. Protesty sa následne zvrhli na násilné pochody. V niekoľkých mestách došlo k vyplieneniu vládnych budov. Následné násilnosti si vyžiadali tisíce zranených a hlásili aj úmrtia.

 

Kazašský prezident Kasym-Žomart Tokajev uviedol, že sily postsovietskych bezpečnostných blokov zohrali kľúčovú úlohu pri stabilizácii situácie v Kazachstane a ich misiu označil za úspešnú.

 

Prečítajte si tiež: Miloš Zeman kritizuje českého poslanca: Neuveriteľný amaterizmus a hlúpy podvod

 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Lukas Dedik
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies