Nevídané! Opozícia podporí Matovičov návrh s 500-eurovými poukážkami za očkovanie

NETKY.SK • 29 November 2021, 10:49 • 2 min
Nevídané! Opozícia podporí Matovičov návrh s 500-eurovými poukážkami za očkovanie

BRATISLAVA - Zavedenie 500-eurových poukážok pre seniorov prinieslo niečo nevídané! Za návrh Igora Matoviča sú ochotní hlasovať opoziční poslanci zo strany Hlas-SD a Smer.SD.

slovakia

left justify in out

Minister financií SR Igor Matovič v piatok na spoločnej besede s predsedom parlamentu Borisom Kollárom predstavili plán, ako pomôcť majiteľom reštaurácií či podnikateľom v službách, ktorých pandémia koronavírusu zasiahla najviac. 

 

V hre je povinné očkovanie

Riešením by mohli byť poukážky v hodnote 500 eur pre dôchodcov nad 60 rokov, ktorí sa nechajú zaočkovať prvou alebo treťou dávkou vakcíny proti ochoreniu Covid-19 do Vianoc. Poukážky by boli prenosné na meno, takže by ich mohli využívať aj rodinní príslušníci zaočkovaného seniora.

 

Od opatrenia si lídri z hnutí OĽaNO a Sme rodina sľubujú zvýšenie záujmu o očkovanie u rizikovej skupiny obyvateľstva, ako aj zlepšenie ekonomickej situácie najviac zasiahnutým sektorom na Slovensku.

 

img

 

Poukážku by mohli minúť napríklad v reštauráciách, v kaderníctvach, na rekreačný pobyt či kultúru. Ak cielená kampaň na dôchodcov nevyjde, koalícia bude rokovať o otázke povinného očkovania.

 

Proti sa zásadne postavila koaličná strana SaS. Liberáli hovoria, že poukážky by podporili, ak by ich hodnota nepresiahla 150 eur. Poukázali pritom na neúspešnú očkovaciu lotériu a výrazné zaťaženie štátneho rozpočtu. Matovič odhadol, že poukážky by štát stáli približne pol miliardy eur. 

 

Súvisiaci článok: Matovič chce rozdávať 500 eurové poukážky za očkovanie. Kamenický kritikou nešetril!

 

Opozícia návrh podporí

Nápad, ktorého cieľom je podporiť zaočkovanosť u 380-tisíc seniorov, však našiel podporu za istých okolností v radoch opozície.

„Ak to má v parlamente padnúť len na tom, že opozícia by robila väčšiu politiku, tak nikto nič nedostane. V tom prípade budem kolegov z Hlasu presviedčať o tom, aby sme tento návrh už v akejkoľvek podobe podporili. Toto moje vyjadrenie ale nie je bianko šekom pre Igora Matoviča,“ uviedol v nedeľu líder strany Hlas-SD Peter Pellegrini pre televíziu TA3.

 

Zavedenie 500-eurových poukážok víta aj exminister práce a sociálnych vecí a poslanec NR SR Ján Richter zo strany Smer-SD. "Ja to vidím ako dobré riešenie, ale nie ani tak pre motiváciu, tam sa obávam, že to nemusí veľmi zabrať, ale preto, aby sme týmto ľuďom pomohli. Čaká ich veľmi veľká a tvrdá vlna zdražovania," povedal v relácii RTVS Sobotné dialógy. 

 

img

 

Myslí si, že suma 500 eur môže pomôcť seniorom, keďže nedostali žiadny príspevok ani valorizáciu dôchodkov. Obáva sa, že zdražovanie cien energií sa premietne aj do cien ďalších tovarov, čo môže mať pre nich fatálne dôsledky.  

 

Koaličný partner zo Za ľudí verí, že poukážky na podporu očkovania prejdú na vláde. "Ideme pomôcť gastru, hotelom, kaviarňam, kaderníkom, holičom. Všetky služby, ktoré sú dnes zatvorené, chceme aj takýmto spôsobom naštartovať," poznamenala podpredsedníčka strany Za ľudí Viera Leščáková.

 

Zároveň uviedla, že nerozumie odmietavému postoju SaS aj preto, že sa označuje za stranu živnostníkov a podnikateľov, ktorým majú poukazy pomôcť. Leščáková zdôraznila, že financie sa okrem toho vrátia do ekonomiky. "Je to cesta, ktorá nás vie posunúť dopredu. Myslím si, že sa koalícia nakoniec dohodne," dodala.

 

Mohlo by vás zaujímať: AKTUALIZÁCIA: Igor Matovič navrhuje poskytnúť 500 miliónov eur dotknutým prevádzkam!

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Zakova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies