Nevhodné návyky, kvôli ktorým vyzeráme staršie

NETKY.SK • 3 Október 2018, 21:33 • 2 min
Nevhodné návyky, kvôli ktorým vyzeráme staršie

Pripadáte si staršia, než je váš reálny vek, alebo vám dokonca niekto hovorí, že staršie vyzeráte? Potom za tým možno stojí niektoré zo zlozvykov, ktorých sa mnohí ľudia dopúšťajú.

slovakia

left justify in out

Starnutie je prirodzený proces, ktorému sa nevyhneme. Málokto by ale chcel dobrovoľne a rýchlo zostarnúť - nielen vzhľadovo. Aby k tomu naozaj nedochádzalo, stačí sa vyhnúť niektorým nevhodným návykom. Ich prehľad priniesol server Women Health Magazine.

 

Nechránime si pokožku

 

Ako udržať pokožku čo najdlhšie pevnú a mladistvo vyzerajúc? Chráňte ju pred slnečným žiarením, radí Joshua Zeichner, vedúci kozmetického a klinického výskumu na katedre dermatológie v newyorskej nemocnici Mount Sinai. Leto už je síce za nami, ale to neznamená, že by sme na ochranu pred slnečným žiarením mali úplne zabudnúť.

 

"Vystavenie UV žiareniu urýchľuje vznik voľných radikálov, ktoré poškodzujú kolagén, elastín a samotné kožné bunky, čo vedie k predčasnému starnutiu pokožky, vzniku vrások či tmavých škvŕn," dodal.

 

Málo spíme

 

Dostatočný spánok udržuje nielen duševné zdravie, vďaka nemu tiež vyzeráme fit a mlado. Ako vysvetľuje doktor Zeichner, naše kožné bunky fungujú na základe tzv. cirkadiánneho rytmu. Ide o spánkový cyklus, pri ktorom sa strieda spánok s obdobím bdenia.

 

V nočných hodinách, kedy odpočívame, počas tohto cyklu dochádza k opravám škôd, ktorým sme boli vystavení počas dňa - či už to bolo slnečné žiarenie, alebo znečistené ovzdušie. Keď nočný spánok výrazne skrátime, celý proces obnovy sa tiež skráti, koža tak nebude stopercentne pripravená čeliť nástrahám ďalšieho dňa. To všetko vedie k menej zdravým bunkám a predčasnému starnutiu pleti.

 

Prijímame príliš veľa cukru

 

Radi vo chvíľach voľna maškrtíte? Potom sa to iste čoskoro prejaví na vašej váhe. To ale nie je všetko. Ak budete prijímať v strave príliš veľa cukru a ďalších nezdravých látok, prejaví sa to pravdepodobne aj na stave vašej pleti. Výsledkom tak môže byť napríklad nezdravo vyzerajúca pokožka náchylná k častejšiemu výskytu akné.

 

Fajčíte

 

Než si zapálite ďalšiu cigaretu, majte na pamäti, že pľúca nie sú jediným orgánom, ktorý týmto nezdravým návykom poškodzujete. Lekári to dokladajú vo výsledkoch štúdie, pri ktorej sledovali 79 párov dvojčiat, z ktorých jedno v danej dobe fajčilo alebo fajčilo zhruba o päť rokov dlhšie ako druhé z dvojčiat. Fajčiari mali v porovnaní s nefajčiarmi viditeľnejšie a väčšie kruhy pod očami, ale tiež viac vrások. Výsledky boli publikované v časopise Plastic and Reconstructive Surgery.

 

Pijete viac, než je zdravé

 

Existuje dobré vysvetlenie, prečo nikto nevyzerá po prehýrenej noci vo forme a zdravo. Alkohol, ktorý konzumujeme v nadmernom množstve, podľa odborníkov znižuje hladinu antioxidantov v pokožke, čím dochádza k častejším zápalom a vyššiemu poškodeniu kožných buniek. Zároveň výrazne dehydruje, pokožka tak vyzerá suchá a hrubá.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies