Súd nariadil prevádzkovateľom elektrárne Fukušima zaplatiť miliardové odškodné

NETKY.SK • 13 Júl 2022, 12:06 • 2 min
Súd nariadil prevádzkovateľom elektrárne Fukušima zaplatiť miliardové odškodné

TOKIO – Súd v Tokiu nariadil v stredu štyrom bývalým šéfom najväčšej japonskej elektrárenskej spoločnosti Tokyo Electric Power Company (TEPCO), ktorá v čase jadrovej havárie spred 11 rokov prevádzkovala elektráreň Fukušima, aby zaplatili odškodné vo výške približne 94,8 miliardy dolárov. Informuje o tom agentúra AFP, ktorá sa odvoláva na miestne médiá.

slovakia

left justify in out

Tri zo šiestich reaktorov v jadrovej elektrárni Fukušima I. boli v prevádzke v čase, keď 11. marca 2011 vyvolalo silné podmorské zemetrasenie pri japonskom pobreží ničivú vlnu cunami. V týchto reaktoroch sa roztavilo jadrové palivo po tom, ako zlyhali chladiace systémy, ktorých záložné generátory zaplavila voda. Išlo o najhoršie nešťastie svojho druhu od havárie v Černobyli.

 

      

Zhruba 12 percent územia regiónu Fukušima bolo vtedy vyhlásených za nebezpečných. V súčasnosti sú to už iba dve percentá tejto oblasti, no do regiónu sa vrátil iba zlomok pôvodných obyvateľov.  

 

 

 

Spoločnosť TEPCO zažalovali po katastrofe pozostalí a aj akcionári. V Japonsku pri silnom zemetrasení v roku 2011 a následnej vlne cunami zahynulo približne 18 500 ľudí.

 

Možno vás zaujme: Proces v kauze Gorila pokračuje prehrávaním zvukových záznamov



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Johny domansky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona