Neuveríte, koľko už stojí elektrina! Kto je najviac ohrozený energetickou chudobou?

NETKY.SK • 30 August 2022, 07:38 • 2 min
Neuveríte, koľko už stojí elektrina! Kto je najviac ohrozený energetickou chudobou?

PRAHA/ BRATISLAVA - Minulý týždeň sme vás informovali, že cena za elektrinu stúpla na 516 eur za 1MWh. V nedeľu sa však vyšplhala na sumu 1000 eur za 1MWh.

slovakia

left justify in out

Na zlú situáciu okrem platformy Dáta bez pátosu upozorňuje i Úrad pre reguláciu sieťových odvetví(URSO). Tí takmer nonstop vyzývajú vládu, aby začala konať. Memorandum o porozumení so spoločnosťou Slovenské elektrárne, a. s., ktoré vláda Eduarda Hegera podpísala a malo byť plnené od 1. augusta, sa v praxi stále nezačalo vykonávať. Keďže URSO nemá  zo zákona legislatívnu iniciatívu, opätovne žiadajú Ministerstvo hospodárstva SR, aby začalo bezodkladne konať. 

 

img

 

„Okrem vypracovania „Koncepcie" žiadame, aby sa iniciovali intentívne rokovania a spolupráca naprieč jednotlivými rezortmi. A to tak, aby sa mohli prijať praktické, systémové, navzájom súvisiace, legislatívne opatrenia, ktoré budú predovšetkým fungovať v praxi, nielen na papieri," uvádza URSO na svojej oficiálnej stránke. 

 

img

 

Energetická chudoba

 

Ide o stav, kedy si ľudia musia voliť medzi jedlom a platbou za energie. „Náklady na bývanie a energie tvoria v priemere vyše štvrtinu z celkových spotrebných výdavkov slovenských domácností. Elektrina, plyn a teplo tvoria z celkových nákladov domácností takmer desať percent, pričom výdavky na elektrinu tvoria 3,7 %, výdavky na plyn 3,3 % a na teplo odchádza ďalších 2,8 %. Ide o najvyšší podiel v rámci krajín EÚ,“ uviedla analytička WOOD & Company Eva Sadovská.

 

img

 

„Na Slovensku je bývanie najväčšou záťažou najmä pre domácnosti jedného dospelého člena, teda osamelého seniora, dospelého žijúceho ´single´ alebo jedného dospelého s dieťaťom,“ priblížila Sadovská. 

 

Prečítajte si aj: Korčok: „Hanba Smeru, nech žije Ukrajina!"

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Ida Zeleznikova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies