EÚ začne posudzovať členstvo Ukrajiny, Gruzínska a Moldavska

NETKY.SK • 7 Marec 2022, 19:45 • 2 min
EÚ začne posudzovať členstvo Ukrajiny, Gruzínska a Moldavska

BRUSEL - Lídri EÚ budú diskutovať o žiadostiach Ukrajiny, Gruzínska a Moldavska tento týždeň na neformálnom summite v Paríži, ktorý zvolalo francúzske predsedníctvo v Rade EÚ.

slovakia

left justify in out

Členské krajiny sa v pondelok na úrovni veľvyslancov dohodli, že začnú zdĺhavý proces skúmania ponúk na členstvo, ktoré po ruskej invázii na Ukrajinu predložili Ukrajina, Gruzínsko a Moldavsko. Informuje bruselský spravodajca TASR s odkazom na nemenované diplomatické zdroje .

 

img

Predsedníčka Európskej komisie Ursula von der Leyenová

 

Informáciu potvrdilo aj francúzske predsedníctvo v Rade EÚ. O tejto žiadosti začali diskutovať na úrovni veľvyslancov členských krajín pri EÚ (COREPER). Zasadnutia diplomatov sú predprípravou pre neskoršie rokovania na úrovni ministrov alebo šéfov vlád a štátov EÚ.

 

Prečítajte si tiež: EÚ zvažuje ďalšie sankcie a znižovanie závislosti od ruských dodávok energie

 

Veľvyslanci po pondelkovom hlasovaní vyzvali Európsku komisiu, aby pred prípadným oficiálnym udelením štatútu kandidátskej krajiny predložila stanovisko k Ukrajine, Gruzínsku a Moldavsku. Ide o prvý krok v procese rozhodovania, či povoliť novým uchádzačom perspektívu členstva.

 

Eurokomisii však môže trvať aj niekoľko rokov, kým zaujme súhlasné stanovisko. Potom sú na rade členské štáty, ktoré musia jednomyseľne odobriť štatút kandidátskej krajiny. V prípade súhlasu všetkých 27 členských štátov musia kandidáti odštartovať proces hĺbkových reforiem a medzivládnych konferencií o otváraní a zatváraní prístupových kapitol, čo zvyčajne trvá najmenej 10 rokov.

 

img

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj

 

Ukrajina požiadala euroblok o takzvané urýchlené členstvo, keďže čelí náporu ruských síl usilujúcich o rozbitie jej štátnosti.

 

Podľa viacerých nemenovaných diplomatických zdrojov má kandidatúra Ukrajiny podporu mnohých krajín EÚ, avšak niektoré členské štáty sú opatrné a zdráhajú sa dať zelenú eurointegračným ambíciám vojnou zničenej krajiny.

 

Možno vás zaujme: VIDEO: Vstup NATO do konfliktu by znamenal svetovú vojnu, hovorí Zuzana Čaputová

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Lukas Dedik
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies