Na psychický stav vplýva i počasie, na zmenu sa treba pripraviť

NETKY.SK • 3 Október 2023, 18:00 • 2 min
Na psychický stav vplýva i počasie, na zmenu sa treba pripraviť

Počasie vplýva na život ľudí. Niektorí to zvládajú lepšie, pre iných je to náročnejšie. Ovplyvňuje ich najmä menšie množstvo svetla a vyššia prítomnosť chladu.

slovakia

left justify in out

"Nižšie množstvo svetla je spôsobené skracovaním dní na jeseň alebo je dôsledkom zamračeného počasia - často aj kombináciou oboch. Menej svetla môže prehlbovať depresívne alebo úzkostné nálady. Ľudia, ktorí majú predispozíciu na problémy v oblasti depresie alebo úzkosti alebo už majú s poruchami v týchto oblastiach skúsenosť, môžu zažívať zhoršenie stavu - a je dobré, ak sa na to pripravia". 

 

Pre väčšinu ľudí je podľa psychológa nepríjemný aj chlad. "Potrebujeme sa viac obliekať, čo znižuje osobný komfort, pod vplyvom chladu klesá u mnohých ľudí imunita, čo spôsobuje častejšie ochorenie, čo nám zas zužuje naše možnosti a komplikuje život," podotkol. V období, keď je menej svetla a viac chladu, sú podľa jeho slov obmedzené aktivity, ktoré majú ľudia radi v lete.

 

Odporúča pohyb na čerstvom vzduchu aj v chladnom počasí. Ľudia by sa mali počas dňa podľa neho snažiť vyjsť na slnko. "Ísť do prírody cez víkend, domáce práce si nechať na tmavú časť dňa," povedal. Keď sa zotmie, ľudia by si podľa jeho slov mali rozsvietiť interiér. 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katka Vinceová
Zdroj: LDZ, Foto: pixabay
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies