Nešťastie peniazmi neodstránite: Pozrite sa aké príčiny má nedostatok šťastia

NETKY.SK • 31 December 2023, 09:00 • 2 min
Nešťastie peniazmi neodstránite: Pozrite sa aké príčiny má nedostatok šťastia

Šťastie má toľko rôznych podôb, že je ťažké ho definovať. Na druhej strane je ľahké identifikovať nešťastie; poznáte to, keď to vidíte, a určite viete, kedy sa vás zmocní. Nešťastie je smrteľné pre všetkých okolo vás, rovnako ako pasívne fajčenie.

slovakia

left justify in out

Nešťastie – alebo smútok – je súčasťou života. Každý raz za čas zažije nešťastie. Ale čo ak sa vám zdá, že ste neustále nešťastní? Čo to spôsobuje?

Kognitívne vzorce

Zdá sa, že výskum ukazuje, že nešťastie a šťastie je spôsobené vzormi v našich životoch: vzorcami v tom, ako veci robíme , ktoré sa nazývajú vzorce správania, a vzormi vo veciach, ktoré si myslíme , ktoré sa nazývajú kognitívne vzorce. 

Rôzne vzorce správania a tie kognitívne vedú k rôznym emocionálnym vzorcom, ktoré sú súčasťou toho, čo určuje, ako šťastní sa zo dňa na deň cítime.

Cesta k šťastiu môže byť dlhá a niekedy si vyžaduje veľké zmeny v živote človeka. V skutočnosti byť šťastným je niečo, čo si musíte pestovať každý deň, ale osvojiť si vo svojom živote tie správne vzorce a potom sa ich držať. V tomto článku sa pozrieme na niektoré bežné vzorce, ktoré vedú ľudí k tomu, že sú nešťastní, a na to, čo s nimi môžete urobiť.

Kvalitný spánok ako základ

Existuje toľko spôsobov, ako je spánok dôležitý pre vaše šťastie. Lekári odporúčajú sedem až deväť hodín spánku, a to z dobrého dôvodu. Keď nemáte dostatok spánku, váš mozog sa nedokáže správne regulovať a vaše emócie môžu začať preberať moc. Hoci veda môže byť zložitá, dôkazy sú jasné: ľudia, ktorí majú dostatok spánku, majú tendenciu cítiť sa šťastnejšie 

Perfekcionizmus zabíja

Chronická nespokojnosť sa môže prejaviť niekoľkými rôznymi spôsobmi. Perfekcionizmus alebo pocit, že by ste mali byť lepší vo veciach, ako ste, je jedným z nich.

Najmä keď ste už nešťastní, je ľahké mať pocit, že zlyhávate v jednej alebo viacerých veciach v živote. Ale ako zdôrazňuje Dr. John D. Kelly, „perfekcionizmus je vedľajším produktom dysfunkčného myslenia.“

Iní sa cítia nespokojní s aspektmi svojho života – so svojou prácou, vzťahmi alebo životnou či finančnou situáciou. Ak zistíte, že máte tendenciu byť viac nespokojní ako spokojní s vecami vo svojom živote, je pravdepodobné, že ste uviazli v negatívnom vzorci myslenia. 

Ak sa vám zdá, že vás vaši spolupracovníci, partner, priatelia alebo rodičia neustále ničia – možno ste si vytvorili nevhodný kognitívny vzorec.

Nedostatok vďačnosti

Jedným z najväčších dôvodov, prečo sa cítime nešťastní alebo smutní, je to, že nepočítame svoje požehnania, keď sa každý deň zobudíme. Radšej sa sústredíme na veci, ktoré nám chýbajú a veríme, že naše šťastie závisí výlučne od dosiahnutia ďalšej veľkej veci.

V živote máme toľko príkladov, ktoré dokazujú, že šťastie z každej ďalšej fyzickej veci je len krátkodobé. V momente, keď dostaneme to, čo hľadáme, sa opäť začneme pozerať na niečo väčšie. Ak sa neustále sústreďujete na nedostatok vo svojom živote, vytvorí to nikdy nekončiaci sa začarovaný kruh nespokojnosti.

Ak máte strechu nad hlavou, auto, priemernú prácu, či možnosť viesť pekný život so svojou rodinou, ste na tom lepšie ako podstatná časť populácie. Vaša vďačnosť má pozitívny vplyv aj na vašu budúcnosť.

Šťastie a peniaze? Nie tak celkom

Šťastie má toľko rôznych podôb, že je ťažké ho definovať. Na druhej strane je ľahké identifikovať nešťastie; poznáte to, keď to vidíte, a určite viete, kedy sa vás zmocní. Nešťastie je smrteľné pre všetkých okolo vás, rovnako ako pasívne fajčenie. Slávna Termanova štúdia zo Stanfordu sledovala subjekty osem desaťročí a zistila, že nešťastní ľudia sú spájaní s horším zdravím a kratšou dĺžkou života.

Šťastie má oveľa menej spoločného so životnými okolnosťami, ako by ste si mysleli. Štúdia University of Illinois zistila, že ľudia, ktorí zarábajú najviac (viac ako desať miliónov dolárov ročne), sú len o niečo šťastnejší ako priemerní ľudia, ktorí pre nich pracujú.

Keď sú ľudia nešťastní, je oveľa ťažšie byť okolo nich, nieto s nimi pracovať. Nešťastie odháňa ľudí preč a vytvára začarovaný kruh, ktorý vám bráni dosiahnuť všetko, čoho ste schopní.

Zdroje:

https://www.trackinghappiness.com/causes-of-unhappiness/

https://medium.com/multiplier-magazine/5-reasons-why-most-people-are-not-happy-how-to-resolve-this-b8d73d9e080c

https://www.forbes.com/sites/travisbradberry/2016/07/26/10-troubling-habits-of-chronically-unhappy-people/?sh=1dd81c3770f3

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Lucie Balgová
titulná foto: Getty Images
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies