Americký prezident Biden opäť vyzval Kongres na zákaz útočných zbraní

NETKY.SK • 7 Máj 2023, 20:30 • 2 min
Americký prezident Biden opäť vyzval Kongres na zákaz útočných zbraní

WASHINGTON - Americký prezident Joe Biden vyzval v nedeľu opäť americký Kongres, aby zakázal poloautomatické pušky. Spravil tak potom, čo bola takáto zbraň použitá pri sobotňajšej streľbe v nákupnom centre v americkom štáte Texas, pri ktorej zahynulo osem ľudí.

slovakia

left justify in out

Americký prezident Joe Biden vyzval v nedeľu opäť americký Kongres, aby zakázal poloautomatické pušky. Spravil tak potom, čo bola takáto zbraň použitá pri sobotňajšej streľbe v nákupnom centre v americkom štáte Texas, pri ktorej zahynulo osem ľudí. TASR správu prevzala od agentúry AFP.

 

"Znovu žiadam Kongres, aby mi poslal zákon, ktorý zakazuje predaj útočných zbraní v zbrojných obchodoch. Zavedenie univerzálnych previerok, vyžadovanie bezpečného skladovania a koniec imunity pre výrobcov zbraní," uviedol Biden. "Okamžite ho podpíšem. Nič viac nepotrebujeme na to, aby boli naše ulice bezpečnejšie," dodal šéf Bieleho domu, ktorý je zástancom prísnejších zákonov o držbe zbraní. Podľa AFP by však rozdelený Kongres mohol takýto zákon prijať len ťažko, keďže veľká väčšina republikánov je proti takýmto obmedzeniam.

 

Biden zároveň v nedeľu nariadil stiahnutie amerických vlajok na pol žrde po tom, čo ozbrojenec zabil v nákupnom centre v Dallase osem ľudí vrátane detí. Uviedol tiež, že spolu s prvou dámou Jill Bidenovou sa modlia za obete a ich rodiny. Poďakoval tiež záchranným zložkám za rýchly zásah, ktorým pomohli zachrániť ďalšie životy. Zároveň poukázal aj na vysoký počet masových strelieb, ku ktorým tento rok v Spojených štátoch už prišlo. Od začiatku roka ich bolo už takmer 200, pričom v dôsledku použitia strelnej zbrane zahynulo už vyše 14.000 ľudí. Biden tiež dodal, že ide o jednu z hlavných príčin úmrtí detí v USA. Šéf Bieleho domu zároveň vyzval republikánov, aby sa k tomuto problému nestavali chrbtom.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Marek Nemček
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies