V Británii zaznamenali 400-percentný nárast babôčky admirálskej

NETKY.SK • 16 September 2023, 14:00 • 2 min
V Británii zaznamenali 400-percentný nárast babôčky admirálskej

Babôčka admirálska zvyčajne migruje do Británie zo severnej Afriky alebo kontinentálnej Európy, avšak v posledných rokoch začal tento druh motýľa čoraz viac prezimovávať práve na britských ostrovoch.

slovakia

left justify in out

Britská Organizácia na ochranu motýľov (BC) zaznamenala tento rok už približne 170.000 pozorovaní babôčky admirálskej, čo predstavuje oproti vlaňajšku 400-percentný nárast. Podľa vedcov je to zapríčinené klimatickou zmenou, v dôsledku ktorej sú v Británii teplejšie zimy.

Babôčka admirálska zvyčajne migruje do Británie zo severnej Afriky alebo kontinentálnej Európy, avšak v posledných rokoch začal tento druh motýľa čoraz viac prezimovávať práve na britských ostrovoch. Tento trend potvrdilo aj tohtoročné veľké sčítanie motýľov v Spojenom kráľovstve.

Tieto motýle zvyčajne na jar odlietajú na sever do Británie, kde kladú vajíčka a potom sa na zimu vracajú do teplejších južných krajín. Tento trend by sa však mohol v dôsledku vyšších teplôt úplne zmeniť a Británia by sa tak pre babôčky mohla stať miestom ich trvalého výskytu.

Každoročné sčítavanie motýľov umožňuje britským odborníkom sledovať, akým spôsobom klimatická zmena ovplyvňuje správanie a šírenie hmyzu.
"Vzhľadom na to, že klimatické zmeny sú trvalým javom, je potrebné, aby sa ľudia zapojili viac ako kedykoľvek predtým a pomohli nám pochopiť, ako extrémne počasie ovplyvňuje naše motýle," uviedla Randleová.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katka Vinceová
Zdroj: TASR/ Foto: pixabay
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies