Nesprávne ste si uplatnili daňový bonus? Musíte podať daňové priznanie

NETKY.SK • 13 Február 2024, 08:18 • 2 min
Nesprávne ste si uplatnili daňový bonus? Musíte podať daňové priznanie

BRATISLAVA - Finančná správa SR opäť odhalila tisíce prípadov rodičov, ktorí si neoprávnene uplatnili daňový bonus na svoje dieťa. Najčastejšou chybou bolo, že si daňový bonus na to isté dieťa za to isté obdobie uplatnili obaja rodičia. Dotknuté osoby sa o tejto povinnosti dozvedia z listu od daniarov. Vzniká im povinnosť podať daňové priznanie za uplynulý rok (do konca februára 2024) a doplatiť vzniknutý rozdiel. Daňový bonus môžu poberať obaja rodičia iba v prípade, ak sa budú striedať.

slovakia

left justify in out

Preventívna akcia a daňové kontroly

Je to už štvrtá takáto preventívna akcia, ktorou chce Finančná správa SR zlepšiť dobrovoľné plnenie daňových povinností. Daniari takto každoročne preverujú vybrané rodičovské páry, u ktorých identifikujú dvojnásobné uplatnenie si daňového bonusu.

 

V minulých rokoch dobrovoľne vrátilo daňový bonus na dieťa takmer 40 % oslovených rodičov. Ďalšie státisíce eur finančná správa získala kontrolami. Rodičov, ktorí na listy nereagujú, daniari varujú, že sa zrejme nevyhnú daňovým kontrolám. Priemerná suma, ktorou si rodičia neoprávnene prilepšili do rodinného rozpočtu, sa pohybuje okolo sumy 1 200 eur na jeden pár.

 

Kto si môže uplatniť daňový bonus na dieťa?

Daňový bonus si môže uplatniť rodič, ktorý žije v spoločnej domácnosti so svojím nezaopatreným dieťaťom. Vo všeobecnosti si môžu uplatniť daňový bonus rodičia, ktorí majú dieťa vo veku do 25 rokov.

 

V takomto prípade sa rodičia musia dohodnúť, ktorému z nich to viac vyhovuje, a teda kto z nich si daňový bonus uplatní. Urobiť tak môžu raz ročne v daňovom priznaní za uplynulý rok, prípadne mesačne po dohode so zamestnávateľom.

Mesačne si daňový bonus môže uplatniť len zamestnanec, a to vo svojej mesačnej mzde, pričom daňový bonus môže znížiť vypočítané preddavky na daň z príjmov, ktoré je zamestnanec povinný odvádzať zo mzdy, čím sa mu zvýši čistá mzda k výplate.

Ročne si daňový bonus môže uplatniť každá fyzická osoba – živnostník podaním daňového priznania, alebo zamestnanec požiadaním zamestnávateľa o vykonanie ročného zúčtovania dane.

Matka je na prvom mieste

Podľa vyjadrení Komory daňových poradcov problém pri dvojitom poberaní daňového bonusu často nastáva pri rozvedených rodičoch, keď si daňový bonus na dieťa chcú uplatniť obaja, no navzájom o tom nekomunikujú.

 

Na takéto situácie však myslí zákon a v prvom rade má nárok na uplatnenie bonusu matka, v druhom rade otec, a až potom je to iná oprávnená osoba – ak dieťa nežije s rodičmi v jednej domácnosti. Občiansky zákonník definuje domácnosť ako fyzické osoby, ktoré spolu trvale žijú a uhrádzajú si náklady na svoje potreby.

Bonus si možno „prestriedať“

Pri striedavej starostlivosti platí, že sa o osobnú starostlivosť starajú obaja rodičia a dieťa žije v spoločnej domácnosti s každým rodičom presne stanovené obdobie.

 

Nárok na daňový bonus majú v takom prípade obaja rodičia, no musia sa dohodnúť, ako si túto sumu podelia. Rodičia si totiž môžu rozdeliť mesiace poberania daňového bonusu na dieťa v danom roku. Bonus však vždy poberá jeden rodič na všetky deti naraz. Pri rozdelení daňového bonusu každý z rodičov v daňovom priznaní označí tie mesiace, za ktoré si ho uplatňuje. Druhý rodič vyznačí zostávajúce mesiace v roku.

Dve rôzne chyby

Pri nesprávne uplatnenom daňovom bonuse ľudia spadajú do dvoch kategórií. Do prvej patria takí, ktorí si daňový bonus uplatnili u zamestnávateľa a zároveň, v rovnakej výške, aj v daňovom priznaní k dani z príjmu fyzických osôb. V praxi to znamená, že takáto osoba síce má nárok na daňový bonus, no získala ho neoprávnene dvakrát.


Druhou chybou je moment, keď si daňový bonus uplatnia obaja rodičia. Či už vedome, alebo nevedome. Finančná správa SR však pre tieto prípady má nastavené mechanizmy, ktoré takéto duálne zvýhodnenie odhalia. Jeden z rodičov následne dostane výzvu na vrátenie rozdielu.

Sankcie pre všetkých

Ak Finančná správa SR nerozhodne inak, v oboch vyššie spomínaných prípadoch daňovník platí pokutu. Zároveň ten, kto za uplynulý rok podal daňové priznanie, musí podať dodatočné daňové priznanie. Ten, kto neoprávnene poberal daňový bonus k mzde od zamestnávateľa, musí podať riadne daňové priznanie. Potrebné je podať ho osobne na príslušnom daňovom úrade, poštou, v ľubovoľnej pobočke alebo elektronicky. E-formulár daňového priznania sa nachádza na portáli Finančnej správy SR.

 

Aké sú pravidlá pre daňový bonus v roku 2024

Maximálna výška daňového bonusu na dieťa je rozdelená podľa veku dieťa, a to na neplnoleté a dospelé deti. Na deti od narodenia do dovŕšenia 18 rokov je možné uplatniť si bonus vo výške maximálne 140 eur.

 

Nižší bonus na úrovni 50 eur si môže rodič uplatniť u dieťaťa po dovŕšení jeho 18 rokov až do ukončenia povinnej školskej dochádzky (do konca školského roka), prípadne do 25 rokov, ak dieťa navštevuje denné štúdium na strednej alebo vysokej škole.

 

Daňový bonus na dieťa musí rodič dokladovať rodným listom dieťaťa. Ak dieťa po dovŕšení povinnej školskej dochádzky ďalej študuje na strednej či vysokej škole, rodič nemá povinnosť predkladať potvrdenie o návšteve školy, ak dieťa študuje na území Slovenska. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Marek Nemček
Zdroj: FinReport / Finančná správa SR, Foto: Dnes24 / Pexels.com (ilustračná foto)
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies