V piatok sa môže objaviť aj sneženie

NETKY.SK • 11 Apríl 2019, 19:15 • 2 min
V piatok sa môže objaviť aj sneženie

BRATISLAVA - Na Slovensku zaznamenali vo štvrtok meteorológovia veľmi veľké rozdiely v teplote vzduchu. Najchladnejšie bolo na Orave a Spiši, kde o 15. h v niektorých staniciach namerali len jeden stupeň Celzia.

slovakia

left justify in out

Naopak, najteplejšie bolo v Nitrianskom kraji a v západnej časti Banskobystrického kraja, kde bolo až do 17 stupňov Celzia. Informuje o tom Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) na sociálnej sieti.

 

Pred nami je výrazné ochladenie, ktoré k nám prinesie poriadny prepad teplôt, ale aj snehové zrážky. Snehové vločky však nebudú padať len na horách, ale objavia sa aj v nižších polohách.

 

Aprílové počasie je typické svojimi vrtochmi. Jeden taký nás čaká teraz, kedy sa postupne začína v našej oblasti ochladzovať.

Medzi rozsiahlou oblasťou vysokého tlaku vzduchu so stredom západne od Škandinávie a tlakovou nížou nad Balkánom začína do Európy prúdiť studený vzduch od severu, ktorý prinesie citeľné ochladenie.

 

Pomerne teplo bolo podľa meteorológov aj v časti Trenčianskeho kraja a na východe Východoslovenskej nížiny. "Hlavnými príčinami týchto veľkých rozdielov v teplote vzduchu sú vlastnosti vzduchovej hmoty v kombinácii s prúdením a interakcia s orografiou (pohoriami)," vysvetľuje SHMÚ.

 

Ako spresňuje, vzduchová hmota je veľmi plytká, a teda pri severnom až severovýchodnom prúdení sa cez pohoria nedostáva, ale ich obchádza.

 

Dôsledkom je tak rýchlejšie ochladenie na severe, východe a krajnom západe Slovenska. "Teda teplý vzduch zotrváva najdlhšie v oblastiach, ktoré sú pri tomto smere prúdenia najviac chránené pohoriami," podotýka SHMÚ.

 

Lokálne efekty vidieť podľa meteorológov aj inde, napríklad na Liptove je relatívne teplo v porovnaní s Oravou a Spišom. "O 17.30 h bolo v Liptovskom Mikuláši šesť stupňov Celzia, avšak v okolitých staniciach na Orave a Spiši zväčša jeden až tri stupne Celzia," uvádza.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies