V regióne Trnavy sa chystajú na fašiangy

NETKY.SK • 13 Február 2023, 09:00 • 2 min
V regióne Trnavy sa chystajú na fašiangy

TRNAVA/HLOHOVEC/PIEŠŤANY - Podujatie Trnafské fašangi sa tento rok uskutoční v sobotu (18. 2.) na pešej zóne v Trnave, program sa začne doobeda o 10.00 h živou cimbalovou hudbou a chýbať nebudú ani tradičné zabíjačkové dobroty od majstra mäsiara a vyprážané šišky. Informovala o tom hovorkyňa mesta Veronika Majtánová.

slovakia

left justify in out

"Fašiangový program bude pokračovať Karpatskou muzikou, poobede ich vystrieda Sirka Cuvée Ensemble. Pripravený je aj zaujímavý program pre deti, ktoré si budú môcť vyrobiť v priestoroch radnice papierové fašiangové masky," uviedla. O 14.00 h pôjde pešou zónou folklórny sprievod a vo finále fašiangov spoločne s folklórnym súborom Máj slávnostne pochovajú basu. V Piešťanoch sa podľa riaditeľky Oblastnej organizácie cestovného ruchu Rezort Piešťany Tatiany Nevolnej vo februári konajú plesy a tanečné zábavy, ktoré patria k fašiangovému obdobiu.

 

V centre Piešťan môžu návštevníci zažiť 21. februára pochovanie basy a 25. februára Fašiangovú obchôdzku. V Chtelnici pri Trnave majú fašiangy špecifickú podobu. Mládenci – šablovníci v uniformách od nedele do utorka pred Popolcovou stredou navštívia všetky domácnosti a pýtajú sa: Ráčite byť veselí? Ak je odpoveď gazdu kladná, pred domom sa tancuje špeciálna choreografia. Gazdinú vždy vykrúti ich richtár.

 

Chodenie 'Pod šable' vzniklo v Chtelnici v 17. storočí, v období protitureckých bojov, v tomto roku po dvojročnej prestávke bude od 19. do 21. februára. Hlohovské Vlastivedné múzeum má svoj príspevok k fašiangovému obdobiu v podobe tradičnému receptu na fánky, ktoré so šiškami plnili funkciu obradného pečiva. Hovorilo sa im aj Božie milosti. Postup je zverejnený v kuchárke Tradičné recepty Trnavského kraja, ktorú plánuje múzeum opäť vydať s pôvodným obsahom, ale v novom šate. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Interny redaktor
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies