Lekári prvýkrát v histórii vyoperovali šedý zákal gorile

NETKY.SK • 10 Január 2020, 12:03 • 2 min
Lekári prvýkrát v histórii vyoperovali šedý zákal gorile

Tím očných chirurgov v spolupráci s veterinármi má za sebou unikátnu operáciu. Trojročná gorilia samica Leslie zo zoologickej záhrady v San Diegu trpela šedým zákalom, ktorý sa počas operácie podarilo odstrániť. Ide o prvý prípad, keď tím špičkových oftalmológov operoval gorilu.

slovakia

left justify in out

 

Operácia prebehla už 10. decembra, vedenie zoologickej záhrady o nej však informovalo až v pondelok. Na zložitom zákroku sa podieľal tím zložený z veterinárov a ľudských špecialistov. 

 

Podobné oko tomu nášmu

"Ako veterinári sme experti nášho druhu, nie sme však špecialisti vo všetkých rôznych odboroch medicíny," podotkla veterinárka zo zoo v San Diegu Meredith Clancyová.

 

Svoju pomoc pri operácii 30-kilovej gorily preto ponúkol tím oftalmológov a anestéziológov z Nemocnice kalifornskej univerzity. Leslie trpela šedým zákalom v ľavom oku. Rovnako ako u ľudí, aj u goríl prichádza väčšinou šedý zákal s vekom. V tomto prípade sa však domnievajú, že sa zákal Leslie vytvoril v mladosti počas jedného z jej pádov pri hre s ostatnými členmi tlupy.

 

Operácie sa ujal oftalmológ Chris Heichel. Podľa jeho slov má za sebou už najmenej tisícku očných operácií, úspešne operoval jednodňové dieťa aj 105 rokov starého človeka. Toto však bola jeho prvá gorila.

 

"Našťastie je anatómia ľudského a gorilieho oka veľmi podobná," uviedol Heichel. Operácia prebehla bez najmenších problémov a lekári vyňali uspanej Leslie zakalenú šošovku a nahradili ju šošovkou umelou.

 

 

Uspali aj jej matku

Prípravy boli zložitejšie. Ošetrovatelia sa rozhodli uspať aj Lesliinu matku, 31-ročnú Kokamo. Keďže je Leslie ešte veľmi mladá, matku by totiž mohla jej absencia rozrušiť. Uspanie staršej gorily ošetrovatelia využili k rutinnej zdravotnej prehliadke.

 

Leslie sa po operácii zotavila, zatiaľ však stále dostáva antibiotiká a steroidy, aby sa zabránilo prípadnej infekcii a pooperačnému zápalu.

 

"Zvyšok oka bol úplne zdravý, Leslie má potenciál mať skvelý zrak po zvyšok svojho života," uviedol Heichel s tým, že riziko návratu šedého zákalu však stále existuje.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies