Nepál: Pri pátraní po nezvestných pomáhajú aj webové giganty Facebook a Google

NETKY.SK • 27 Apríl 2015, 12:46 • 2 min
Nepál: Pri pátraní po nezvestných pomáhajú aj webové giganty Facebook a Google

KÁTHMANDU - Jedny z celosvetovo najviac používanejších webových stránok Facebook a Google pridali k svojim online platformám špeciálne funkcie, ktoré majú pomôcť ľuďom pri hľadaní svojich priateľov a príbuzných nachádzajúcich sa v oblastiach postihnutých zemetrasením v Nepále. Informovala o tom dnes agentúra DPA.

slovakia

left justify in out

Sociálna sieť Facebook zaviedla službu Safety Check, ktorá umožňuje užívateľovi označiť svoj vlastný status ako "v bezpečí", alebo ho v jeho mene dovoľuje aktualizovať jeho facebookovým priateľom.

 

Aplikácia vyhľadávacieho gigantu Google zasa umožňuje užívateľom posielať informácie o tretej strane, napríklad v takom prípade, ak sa používateľovi podarilo telefonicky skontaktovať s nezvestnou osobou v predmetnej oblasti. Aplikácia je dostupná v šiestich jazykoch vrátane angličtiny, nepálčiny a čínštiny.

 

Keďže zemetrasenie poškodilo v nepálskom hlavnom meste väčšinu telekomunikačných systémov, turisti siahajú po týchto možnostiach a informujú svojich známych, že sú v poriadku.

 

Okrem zmienených stránok spustila podobnú iniciatívu aj webová stránka Tomnod, ktorá vlani prispela svojím mapovacím projektom k pátraniu po lete MH370 spoločnosti Malaysia Airlines, keď sa 8. marca 2014 stratil z radarov. Stránka tentoraz umožnila užívateľom mapovať rozsah zničenia budov a ciest v dôsledku zemetrasenia.




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies