Nemilé prekvapenie: Páru sa po umelom oplodnení narodilo dieťa s odlišnou krvnou skupinou

NETKY.SK • 27 Október 2015, 15:54 • 2 min
Nemilé prekvapenie: Páru sa po umelom oplodnení narodilo dieťa s odlišnou krvnou skupinou

WASHINGTON – Rodičia, ktorým sa nedarilo počať druhé dieťa, zašli na kliniku a pokúsili sa o umelé oplodnenie. Žene sa podarilo otehotnieť, no o deväť mesiacov ich stretlo nemilé prekvapenie. Narodený syn mal inú krvnú skupinu ako obaja rodičia, informoval o tom portál elitedaily.com.

slovakia

left justify in out

Lekári sa spočiatku domnievali, že príčinou mohlo byť zlyhanie ľudského faktoru. Mysleli si, že na klinike, kde matku vnútorne oplodnili, nedopatrením zamenili genetický materiál otcov. Zistilo sa, že v čase oplodnenia procedúru podstupoval ešte afroamerický pár. „Obaja rodičia majú krvnú skupinu A, ale dieťa má AB. Existujú zriedkavé prípady, kedy takáto situácia môže nastať, ale prvé podozrenie padlo na kliniku, že poplietla vzorky spermií,“ vysvetlil Barry Starr z Katedry genetiky na Stanfordskej univerzite. Neskôr sa ukázalo, že tento variant je veľmi nepravdepodobný a uskutočnili testy otcovstva. Výsledky potvrdili, že muž nebol otcom dieťaťa.

 

Právnik navrhol, aby skúsili vykonať ešte iné špeciálne genetické testy, ktoré prihliadajú aj na širšiu rodinu dieťaťa. Tu sa ukázalo sa, že otcom dieťaťa je mužov vlastný brat. Starr prišiel s teóriou chiméry. Človek-chiméra je jedinec, ktorý má viac genómov. Môže k tomu dôjsť viacnásobným oplodnením v lone matky. Dve nezávislé embryá sa spoja a vyvíjajú sa ako jeden jedinec. Narodí sa tak jedno dieťa, no s genetickou informáciou dvoch či viacerých embryí. Starr si chcel byť istý a so svojím tímom podnikol aj ďalšie testy. Otcovi odobrali vzorku DNA aj spermie. Testy DNA nesedeli, ale vzorka spermií áno.

 

U ľudskej chiméry prevažuje jeden genóm nad druhým v pomere 90 ku 10 percentám. Hlavný genóm bol totožný z odobratými vzorkami DNA u otca, menší genóm (v spermiách) zodpovedal DNA dieťaťa. „Takže otec vznikol spojením dvoch ľudí, a to jeho samého a jeho brata, teda strýka dieťaťa. Je to zvláštne krásne,“ usmieva sa Starr. Rodičom však na začiatku do smiechu nebolo.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies