Do kín prišiel film Spiaci účet. Čo sa vlastne skrýva za tajuplným názvom?

NETKY.SK • 19 Apríl 2024, 10:30 • 2 min
Do kín prišiel film Spiaci účet. Čo sa vlastne skrýva za tajuplným názvom?

Nový slovenský film Spiaci účet po slávnostnej premiére za účasti mnohých známych tvárí prišiel do kín. Detektívne romanetto, ktoré odhaľuje príbeh temného tajomstva jednej rodiny, nakrútil režisér a scenárista Miloslav Luther, tvorca filmov Chodník cez Dunaj, Anjel milosrdenstva či Útek do Budína. Čo však označuje netradičný názov jeho novinky?

slovakia

left justify in out

Ako spiace účty bývajú označované bankové kontá, ktoré už dlhšie časové obdobie nezaznamenali žiadny vklady ani výbery zo strany klienta. Majitelia sú často po smrti a pre dedičov býva problematické sa k takto zabezpečenému majetku dostať. Takéto kontá sa stali rezonujúcou témou už v 90. rokoch, keď bola zverejnená výzva bankám, aby vrátili majetok obetí holokaustu, ktorý začal po desaťročiach prepadávať z neaktívnych účtov v prospech štátov. Dodnes sú účty vo švajčiarskych bankách otvorené a prístupné oprávneným dedičom. Obdobný účel mali tzv. účty na doručiteľa, ktoré umožňovali zatajiť identitu nadobúdateľov obrovského majetku počas divokej privatizácie v 90. rokoch na Slovensku.

V centre príbehu stoja mladí manželia, stvárnení Richardom Autnerom s Dominikou Morávkovou. Zistia, že súčasťou ich dedičstva je vzácny obraz a s ním súvisiaci neaktívny účet v banke. S dedičstvom však prichádza aj náročná dilema, ktorej korene siahajú do rodinnej minulosti a s ktorou sa dvojica musí vysporiadať.

V snímke Spiaci účet sa objavia aj ďalšie herecké osobnosti domácej scény, ktoré film uviedli aj publiku slávnostnej premiéry – František Kovár, Anna Čelko Maľová, Dávid Uzsák, Veronika Mészárosová, Marko Igonda, Viktor Szabó či Richard Labuda. Okrem nich sa môžu diváci a diváčky tešiť aj na českých hereckých kolegov Ivu Janžurovú či Vladimíra Polívku.

Silný príbeh filmu Spiaci účet, ktorý vznikol v spoločnosti ALEF FILM & MEDIA, prináša do kín distribučná spoločnosť Continental film.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Barbora Šimkaninová
Zdroj/Foto: Continental film
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies