Nemeckých poslancov nahliadnutie do tajných materiálov BND neuspokojilo

NETKY.SK • 23 November 2015, 19:02 • 2 min
Nemeckých poslancov nahliadnutie do tajných materiálov BND neuspokojilo

BERLÍN - Nemecká zahraničná rozviedka zrejme vo veľkom štýle monitorovala subjekty zo spriatelených štátov.

slovakia

left justify in out

Tieto už skôr zverejnené informácie nemeckých médií dnes nepriamo potvrdil člen parlamentnej vyšetrovacej komisie pre skúmanie podobného škandalózneho postupu americkej Národnej bezpečnostnej agentúry (NSA), šéf sociálnodemokratických zákonodarcov v grémiu Christian Flisek.

 

Stalo sa tak po tom, čo si členovia komisie mohli v Úrade spolkovej kancelárky v Berlíne pozrieť príslušné tajné materiály, vyplýva zo správy tlačovej agentúry DPA.

 

Podľa Flisekových slov si poslanci pozreli celý rad materiálov a tzv. selektorov-kľúčových slov, ako napríklad telefónne čísla alebo mailové adresy, ktoré je potrebné vysvetliť. Spolková vláda by tak, ako zdôraznil, mala teraz sprístupniť poslancom všetky sprievodné materiály, napríklad poznámky a zdôvodnenia.

Slová nemeckej kancelárky Angely Merkelovej, podľa ktorých nie je špionáž medzi priateľmi prípustná, sa v nemeckej Spolkovej spravodajskej službe (BND) doteraz iba sotva realizovali, povedal Flisek. Zároveň dodal, že až do odhalení Edwarda Snowdena absentovala v radoch BND akákoľvek senzibilita, čo je v súlade s nemeckými záujmami a čo nie.

 

Predseda komisie Patrick Sensburg z Merkelovej Kresťanskodemokratickej únie (CDU) hovoril o "organizačných a odborných deficitoch" v BND. Technické oddelenie tajnej služby by sa malo, ako formuloval pre Westfalenpost, urýchlene zefektívniť.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies