Nemecký železničný operátor DB sa obrátil na súd v snahe zastaviť štrajk železničných a leteckých spoločností

NETKY.SK • 12 Marec 2024, 14:40 • 2 min
Nemecký železničný operátor DB sa obrátil na súd v snahe zastaviť štrajk železničných a leteckých spoločností

BERLÍN - Nemecký železničný operátor Deutsche Bahn (DB) v pondelok podal na Pracovný súd vo Frankfurte nad Mohanom žiadosť o dočasný súdny príkaz v snahe zastaviť novo ohlásený štrajk.

slovakia

left justify in out

Odborový zväz rušňovodičov GDL ohlásil v nedeľu večer nový štrajk. Podľa oznámenia 24-hodinová výluka spôsobí zastavenie železničnej nákladnej dopravy od 18:00. Pondelok a osobná železničná doprava od utorka 2:00. Namiesto predchádzajúceho 48-hodinového oznámenia štrajku bolo oznámenie urobené len 22 hodín vopred.

Personálny riaditeľ DB Martin Seiler odmietol krátku výpovednú lehotu ako „čistú drzosť“ a povedal, že „táto nepredvídateľnosť vlakových služieb je neprijateľná“.

DB tiež kritizovala odbor za nezákonné porušovanie pravidiel jednotnosti kolektívneho vyjednávania a blokovanie rokovaní.

"Ak požadujete skrátenie pracovného času z 38 na 35 hodín a môžete získať 36 hodín v celkovom balíku, nemôžete paralyzovať celú krajinu," poznamenal Seiler. "V záujme našich zákazníkov robíme všetko pre to, aby sme tomuto štrajku zabránili," dodal.

Nový štrajk je šiestym v niekoľkomesačnom spore o mzdy a pracovný čas. Hlavnou požiadavkou GDL je, aby pracovníci na zmeny mali týždenný pracovný čas skrátený z 38 na 35 hodín bez zmeny ich platu.

Osobná a nákladná doprava bola opakovane prerušená. A podpora verejnosti pre takéto štrajky je na ústupe. Podľa prieskumu, ktorý v piatok zverejnila verejnoprávna televízia ZDF, len jeden z troch občanov vyjadril sympatie k štrajkovým akciám.

Medzitým minister dopravy Volker Wissing v nedeľu tiež požadoval, aby GDL „musela hovoriť a skúmať kompromisy“, pričom povedal, že „udieranie namiesto vyjednávania je nezodpovedné“.

Okrem železničnej dopravy čelí tento týždeň obnoveným prerušeniam aj letecká doprava v Nemecku, pretože letušky vlajkovej spoločnosti Lufthansa vstúpia v utorok a stredu do štrajku, čím prerušia približne 1000 letov z Mníchova a Frankfurtu.

Zamestnanci požadujú 15-percentné zvýšenie miezd, ale Lufthansa, ktorá v roku 2023 zdvojnásobila svoj zisk na 1,7 miliardy eur (1,9 miliardy amerických dolárov), zatiaľ ponúkla menšie zvýšenie v niekoľkých krokoch. V skutočnosti pozemný a bezpečnostný personál Lufthansy štrajkuje.

"Kajuta teraz musí mať tiež podiel na tomto úspechu a ústupky urobené počas krízy COVID-19 musia byť adekvátne kompenzované," povedal Joachim Vazquez Buerger, predseda predstavenstva Únie nezávislých palubných sprievodcov.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Marek Nemček
Zdroj: Xinhua, Foto: The Guardian / AP / Sven Hoppe
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies