Unikátny recept na šišky, ktorý vďaka nám nie je kuchárskym tajomstvom

NETKY.SK • 25 Január 2021, 21:34 • 2 min
Unikátny recept na šišky, ktorý vďaka nám nie je kuchárskym tajomstvom

V tomto článku si prečítate recept, ktorý sa dedil z generácie na generáciu. Unikátne šišky.

slovakia

left justify in out

Dnes existuje obrovské množstvo influencerov v oblasti gastronómie, no tými skutočnými inluencerkami sú reálne naše staré mamy. S otázkou tradičného fašiangového receptu som sa rozhodla obrátiť na skúsenú kuchárku Zuzanu Liškovú z myjavských kopaníc, ktorá tento fakt potvrdila svojím niekoľko generačným receptom.

 

„Šišky nesmú u nás chýbať nielen počas fašiangov, ale robievam ich aj inokedy. Recept mám od mojej mamičky, ktorá ich robila s láskou a ona ich zdedila od svojej mamičky. Ja ich robím s ešte väčšou laskou pretože je to starý recept, ktorý koluje z pokolenia na pokolenie," dodala s nadšením Zuzana.

 

img

 

 

 

ŠIŠKY

 

Suroviny: 

 

1 kg hladkej múky, 6dcl mlieka, 3 polievkove lyžice práškového cukru,1 kocka droždia, 2 vajíčka, 2 žĺtka , šťava z 1 citróna, 6 PL rumu, 8 PL oleja

 

Postup:

 

„ Mlieko a práškový cukor dáme trošku prihriať, pridáme rozmrvené kvasnice a urobíme kvások. Do misy preosejeme múku, prilejeme vykysnutý kvások, olej, rum, vajíčka, žĺtka a citrónovú šťavu. Vypracujeme cesto, ktoré musíme dlho miesiť až kým sa nezačne oddeľovať od misy. Vrch cesta poprášime múkou a dáme kysnúť. Vykysnuté cesto uložíme na pomúčenú dosku, rozšúlame na hrúbku 1cm  a necháme ešte chvíľku dokysnúť. Medzitým rozohrejeme olej, v ktorom budeme šišky vysmážať. Ako zistíme že je olej dostatočne zohriaty? Tak, že kúsok cesta hodíme do oleja a ak sa začne smažiť, znamená to že olej má správnu teplotu. Pred vložením do oleja do každej šišky urobíme v strede priehlbinku (ponaťahujeme) a dáme smažiť," precízne opisuje Zuzana generačný recept a dodáva chutný bonus „ z vajíčok nám zostali 2 bielka, z ktorých urobíme sneh tak, že pridáme 3 PL kryštálového cukru a vyšľaháme dotuha. Potom pridáme hociaký džem a spolu zmiešame a naplníme ním šišky. Mnozstvo plnky závisí jednotlivo od každého. Nakoniec posypeme práškovým a vanilkovým cukrom. Prajem všetkým, nech sa šišky vydaria, " zakončila recept milým prianím naša inšpirátorka.

 

Oslavy fašiangov sa v minulosti vždy regionálne líšili a postupne sa z ich bujarých osláv upustilo. No niečo regióny predsalen spája. Jedlo. Napríklad v regióne Liptov a v obci Čičmany sa varila praženica, na ktorú bola pozvaná celá dedina. Ďalej to boli aj pražené šišky, karamel, závin, huspenina a ďalšie miestne špeciality.

 

Nech už sa rozhodnete pre akékoľvek sezónne jedlo, spolu so Zuzkou vám želáme dobrú chuť!

 

 

 


 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Kristýna Peštová
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies