Dnes existuje obrovské množstvo influencerov v oblasti gastronómie, no tými skutočnými inluencerkami sú reálne naše staré mamy. S otázkou tradičného fašiangového receptu som sa rozhodla obrátiť na skúsenú kuchárku Zuzanu Liškovú z myjavských kopaníc, ktorá tento fakt potvrdila svojím niekoľko generačným receptom.
„Šišky nesmú u nás chýbať nielen počas fašiangov, ale robievam ich aj inokedy. Recept mám od mojej mamičky, ktorá ich robila s láskou a ona ich zdedila od svojej mamičky. Ja ich robím s ešte väčšou laskou pretože je to starý recept, ktorý koluje z pokolenia na pokolenie," dodala s nadšením Zuzana.

ŠIŠKY
Suroviny:
1 kg hladkej múky, 6dcl mlieka, 3 polievkove lyžice práškového cukru,1 kocka droždia, 2 vajíčka, 2 žĺtka , šťava z 1 citróna, 6 PL rumu, 8 PL oleja
Postup:
„ Mlieko a práškový cukor dáme trošku prihriať, pridáme rozmrvené kvasnice a urobíme kvások. Do misy preosejeme múku, prilejeme vykysnutý kvások, olej, rum, vajíčka, žĺtka a citrónovú šťavu. Vypracujeme cesto, ktoré musíme dlho miesiť až kým sa nezačne oddeľovať od misy. Vrch cesta poprášime múkou a dáme kysnúť. Vykysnuté cesto uložíme na pomúčenú dosku, rozšúlame na hrúbku 1cm a necháme ešte chvíľku dokysnúť. Medzitým rozohrejeme olej, v ktorom budeme šišky vysmážať. Ako zistíme že je olej dostatočne zohriaty? Tak, že kúsok cesta hodíme do oleja a ak sa začne smažiť, znamená to že olej má správnu teplotu. Pred vložením do oleja do každej šišky urobíme v strede priehlbinku (ponaťahujeme) a dáme smažiť," precízne opisuje Zuzana generačný recept a dodáva chutný bonus „ z vajíčok nám zostali 2 bielka, z ktorých urobíme sneh tak, že pridáme 3 PL kryštálového cukru a vyšľaháme dotuha. Potom pridáme hociaký džem a spolu zmiešame a naplníme ním šišky. Mnozstvo plnky závisí jednotlivo od každého. Nakoniec posypeme práškovým a vanilkovým cukrom. Prajem všetkým, nech sa šišky vydaria, " zakončila recept milým prianím naša inšpirátorka.
Oslavy fašiangov sa v minulosti vždy regionálne líšili a postupne sa z ich bujarých osláv upustilo. No niečo regióny predsalen spája. Jedlo. Napríklad v regióne Liptov a v obci Čičmany sa varila praženica, na ktorú bola pozvaná celá dedina. Ďalej to boli aj pražené šišky, karamel, závin, huspenina a ďalšie miestne špeciality.
Nech už sa rozhodnete pre akékoľvek sezónne jedlo, spolu so Zuzkou vám želáme dobrú chuť!
Kríza, ktorú priniesol koronavírus, nás silno zasiahla. Vopred ďakujeme každému, kto zašle hoci len niekoľko centov na náš
účet SK30 7500 0000 0040 2698 9329 Pomôžete tak ľudom, ktorí už roky pracujú pre vás, našich čitateľov, a to aj napriek nižšiemu platu či predĺženému pracovnému času.