Bieloruská futbalová reprezentácia a kluby budú musieť hrať na neutrálnej pôde

NETKY.SK • 4 Marec 2022, 13:27 • 2 min
Bieloruská futbalová reprezentácia a kluby budú musieť hrať na neutrálnej pôde

NYON – Únia európskych futbalových asociácií uvalila v súvislosti s vojnou na Ukrajine sankcie aj na Bielorusko. Národný výber a kluby budú musieť nastúpiť do medzinárodných zápasov na neutrálnej pôde a bez divákov.

slovakia

left justify in out

Výkonný výbor organizácie UEFA sa rozhodol potrestať bieloruský futbal kvôli útoku Ruska na Ukrajinu, na ktorom má podľa západných krajín podiel aj režim prezidenta Alexandra Lukašenka. UEFA už na začiatku týždňa vyradila zo všetkých súťaží kluby z Ruska a jeho reprezentačný výber. V prípade Bieloruska však k tak razantnému kroku zatiaľ nepristúpila, hoci predstavitelia uviedli, že budú celú situáciu pozorne monitorovať.

 

 

Keďže v pohárových súťažiach neostal už ani jeden bieloruský tím, sankcie sa dotknú len národného výberu. Bielorusko je dokonca jedným zo súperov Slovenska v Lige národov. Najúspešnejším bieloruským klubom v Európe je Bate Borisov, ktorý sa ako jediný dokázal prebojovať do skupinovej fázy prestížnej Ligy majstrov, v ktorej si zahral päťkrát.

 

 

Medzinárodný olympijský výbor začiatkom týždňa vyzval všetky športové organizácie, aby vylúčili ruských a bieloruských športovcov a funkcionárov. UEFA bola k bieloruským športovcom miernejšia, než niektoré iné športové federácie. Hokejová IIHF vylúčila Bielorusko spoločne s Ruskom z blížiacich sa majstrovstiev sveta, obe krajiny boli vylúčené aj zo súťaží hádzanárskej EHF. Bieloruskí športovci nebudú môcť, rovnako ako tí ruskí, štartovať ani na začínajúcej sa paralympiáde.

 

 

O tom, aký veľký podiel má Bielorusko na ruskej invázii na Ukrajinu, sa momentálne vedú debaty. Prezident Lukašenko tvrdí, že jeho krajina do konfliktu vojakov nezapojí, zároveň ale poskytla k ruskému útoku svoje územie a letecké základne.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Róbert Krupár
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies