Nemecký ústavný súd odobril krízovú politiku ECB

NETKY.SK • 21 Jún 2016, 13:50 • 2 min
Nemecký ústavný súd odobril krízovú politiku ECB

FRANKFURT NAD MOHANOM - Európska centrálna banka (ECB) môže vo vážnej situácii s nemeckým prispením nakupovať dlhopisy krajín eurozóny nachádzajúcich sa v kríze.

slovakia

left justify in out

Dnes o tom rozhodol nemecký ústavný súd, ktorý tak zamietol niekoľko žalôb proti programu neobmedzeného nákupu dlhopisov OMT (Outright monetary transactions) centrálnej banky. Informovala o tom agentúra DPA.

 

ECB nikdy program OMT neaktivovala. Nemecký ústavný súd stanovil pre prípad jeho realizácie podmienky a v základných bodoch nasledoval rozhodnutie Európskeho súdneho dvora z júna 2015.

 

V septembri 2012 banka oznámila, že v prípade potreby spustí program OMT, v rámci ktorého bude neobmedzene nakupovať dlhopisy krajín eurozóny, ktoré sa nachádzajú v ťažkostiach. Nemecký ústavný súd upozornil na to, že len toto oznámenie vtedy počas dlhovej krízy eurozóny upokojilo finančné trhy, pretože nákup dlhopisov by zabránil platobnej neschopnosti štátov zasiahnutých krízou. Banka nakoniec program nikdy nespustila.

 

Sporným bodom bolo, či ECB môže zobrať na seba takéto riziká pre daňových poplatníkov a priamo financovať národné rozpočty. Nemeckí ústavní sudcovia vyjadrili začiatkom roka 2014 vážne pochybnosti, ale nechali najprv rozhodnúť Európsky súdny dvor, ktorý však v rozhodnutí ECB nevidel porušenie legislatívy Európskej únie (EÚ). Na tomto základe potom padlo aj konečné rozhodnutie nemeckého ústavného súdu.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies