Nemecký minister financií verí, že Euroskupina dosiahne kompromis na pomoci Grécku

NETKY.SK • 14 Jún 2017, 19:19 • 2 min
Nemecký minister financií verí, že Euroskupina dosiahne kompromis na pomoci Grécku

BERLÍN - Nemecký minister financií Wolfgang Schäuble stále počíta s kompromisom v otázke pokračovania pomoci pre Grécko.

slovakia

left justify in out

Jeho hovorca pred štvrtkovým (15. 6.) stretnutím ministrov financií eurozóny v Luxemburgu potvrdil, že Schäuble je veľmi optimistický. "Predpokladáme, že sa dokážem dohodnúť na prijateľnom komplexnom balíku," povedal hovorca v Berlíne.

 

Grécki predstavitelia neboli takí optimistickí. "Od riešenia sme stále ďaleko," citovala grécka tlačová agentúra ANA-MPA vysoko postaveného vládneho úradníka.

 

Nemecko zo svojej pozície neustúpilo ani o krok. Atény už požiadali o mimoriadne stretnutie šéfov vlád krajín eurozóny na okraji najbližšieho summitu lídrov Európskej únie v prípade, že sa Euroskupina vo štvrtok nedohodne.

 

"Vo štvrtok to dotiahneme. Uvidíte," povedal Schäuble v utorok (13. 6.). Na štvrtkovom zasadnutí Euroskupiny sa má zúčastniť aj šéfka Medzinárodného menového fondu (MMF) Christine Lagardeová.

 

Grécka vláda potrebuje, aby veritelia uvoľnili ďalšiu tranžu zo záchranných úverov čo najskôr, keďže v júli musí splatiť dlhy v hodnote okolo 7 miliárd eur.

 

Sporným bodom, ktorý doteraz bránil dohode veriteľov o pokračovaní finančnej pomoci, je participácia MMF na aktuálnom záchrannom programe. MMF si v dlhotrvajúcich diskusiách dal podmienku, že sa bude podieľať na pomoci len v prípade, ak sa dlhová záťaž Atén zníži na udržateľnú úroveň.

 

Nemecko a Holandsko, ktoré požadujú participáciu fondu, sú však ochotné hovoriť o úľavách z dlhovej záťaže až po skončení aktuálneho záchranného programu v roku 2018.

 

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Z.
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies