Fajčenie vážne neškodí len nášmu fyzickému zdraviu

NETKY.SK • 17 Január 2020, 17:55 • 2 min
Fajčenie vážne neškodí len nášmu fyzickému zdraviu

Množstvo rizík spojených s fajčením cigariet je dávno známe. Napriek tomu sa však stále objavujú nové správy, ktoré prinášajú ďalšie negatíva tejto závislosti.

slovakia

left justify in out

Ak fajčíte a mávate pocity depresie, môže to spolu súvisieť. Fajčenie má negatívny vplyv na ľudské zdravie, čo však dobre vieme.

 

Viacero zdravotných rizík

Okrem toho, že spôsobuje rakovinu a ďalšie pľúcne ochorenia, súvisí napríklad aj so vznikom srdcovo-cievnych ochorení alebo vysokým krvným tlakom.

 

Podľa nového výskumu nemá fajčenie vplyv iba na fyzické zdravie človeka, ale aj to psychické.

 

Profesor jeruzalemskej univerzity - Haga Levine prišiel s výskumom, ktorý priniesol znepokojivé výsledky. Okrem toho, že fajčenie spôsobuje rôzne ochorenia, súvisí aj s duševným zdravím človeka.

 

V novej štúdii sa Levine spolu so svojim tímom zameral na viac ako dvetisíc študentov z dvoch rôznych škôl, ktorí boli do výskumu zapojení. Výsledky boli naozaj alarmujúce a potvrdili Levinové predpoklady. "Naša štúdia zvyšuje počet dôkazov o tom, že fajčenie a depresie spolu úzko súvisia," uvádza Levine vo svojej štúdii.

 

img


Psychické zdravie zanedbávame

Študentov z rôzneho sociálneho prostredia podľa nej spája fakt, že fajčenie u nich zvyšuje výskyt depresie až niekoľkonásobne ako pri nefajčiarov.

 

"Aj keď je príliš skoro na to, aby sme mohli povedať že fajčenie spôsobuje depresiu, vyzerá to tak, že tabak má nepriaznivý vplyv na duševné zdravie ľudí."

 

Miera klinickej depresie podľa výskumu u študentov, ktorí fajčia je dva až trikrát vyššia, ako u nefajčiarov. Výsledky tiež ukazujú výrazný nárast symptómov súvisiacich s depresiou a znížením duševného zdravia.

 

Levine sa snaží ukázať negatívny vplyv fajčenia nielen na fyzické zdravie človeka, ale aj to psychické. Práve to je totiž nami často zanedbávané. Ak sa potvrdí, že fajčenie súvisí so vznikom depresie, môže to predstavovať ďalší krok v boji proti tejto závislosti.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská

Netky
JAR JE TU O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona