Amerika bojuje s množstvom úmrtí! Covid čoskoro prekoná španielsku chrípku

NETKY.SK • 20 September 2021, 09:29 • 2 min
Amerika bojuje s množstvom úmrtí! Covid čoskoro prekoná španielsku chrípku

NEW YORK - Nahlásený počet úmrtí na ochorenie COVID-19 v Spojených štátoch prekročí v priebehu jedného či dvoch dní počet obetí španielskej chrípky.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

Toto priame porovnanie údajov však ešte nie je celý príbeh, vravia odborníci na medicínu a štatistici. Poukazujú  na vyšší počet obyvateľov krajiny, no na druhej strane aj na modernejšie nástroje boja proti takýmto chorobám.

 

img

 

Úmrtia súvisiace s covidom v USA dosiahli v nedeľu večer počet 673 763, uviedla Univerzita Johnsa Hopkinsa. To je len približne o 1 200 menej, než úmrtí v roku 1918 na španielsku chrípku, ktorá si v USA vyžiadala podľa podľa odhadov 675 000 životov. Pred covidom bola pandémia chrípky najsmrtiacejšou pandémiou od vzniku USA.

 

img

 

Pri priemernom počte 1 800 úmrtí za deň môže počet ľudí, ktorí zomrú na covid, prekonať údaj o obetiach predchádzajúcej metly ľudstva už v pondelok. Medzi oboma situáciami sú však rozdiely. V roku 1918 mali USA niečo vyše 100 miliónov obyvateľov, kým dnes ich majú 330 miliónov, zdôrazňuje denník Washington Post. To znamená, že teraz pripadá jeden mŕtvy na 500 Američanov oproti jedného mŕtvemu na 150 obyvateľov v roku 1918.

 

Prečítajte si: Minister obrany je nespokojný s mierou zaočkovanosti vojakov

 

Celosvetovo je zatiaľ počet mŕtvych 4,7 milióna, čo je oveľa menej než celosvetovo 50 miliónov mŕtvych na španielsku chrípku v rokoch 1918 a 1991, píše americký ekonomický časopis Fortune. Ale na rozdiel od dvojročného obdobia, počas ktorého kosila ľudstvo španielska chrípka, covid sa ku koncu ešte ani neblíži.

 

Možno vás zaujme: Kedy majú rodičia nárok na pandemické ošetrovné?

 

"Fakt, že úmrtia prudko pribúdali koncom roka 2020, deväť mesiacov po príchode pandémie do Spojených štátov, pričom najvyššie denné počty úmrtí boli začiatkom januára 2021, je snáď to najskľučujúcejšie porovnanie v zaznamenaných dejinách," povedal pre Washington Post historik Thomas Ewing z univerzity Virginia Tech.

 

Súvisiaci čánok: Koncom septembra môže denne pribúdať 3 000 infikovaných na koronavírus

 

"Ignorovali sme ponaučenia z roku 1918 a potom sme boli ľahostajní voči varovaniam oznámeným v prvých mesiacoch tejto pandémie. Nikdy sa už nedozvieme, koľko životov mohlo byť zachránených, keby sme túto hrozbu brali vážnejšie."




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Kristýna Peštová
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies