Nemecký mediálny koncern Axel Springer odchádza z Ruska

NETKY.SK • 17 September 2015, 19:45 • 2 min
Nemecký mediálny koncern Axel Springer odchádza z Ruska

MOSKVA - Nemecký mediálny dom Axel Springer odchádza po vyše desiatich rokoch z Ruska. Dôvodom je nová ruská legislatíva obmedzujúca vlastníctvo médií zahraničnými firmami. Informovala o tom agentúra DPA.

slovakia

left justify in out

Koncern predal celú svoju ruskú divíziu majiteľovi vydavateľstva Artcom Media, Alexandrovi Fedotovi. Fedotov prevezme divíziu a kompletne sa stane jej 100-% vlastníkom. Doterajšia šéfka Axel Springer Russland Regina von Flemming potom prevezme od Fedotova 20-% podiel v divízii.

 

Zahraniční investori do médií sú nútení predávať svoje podiely v Rusku, pretože nový mediálny zákon im dovoľuje vlastniť podiel vo výške maximálne 20 %. Ruský parlament legislatívu v rýchlom tempe schválil ešte vlani a prezident Vladimir Putin ju podpísal v októbri 2014. Zákon vstúpi do platnosti 1. januára 2016.

 

Moskva chce týmto spôsobom potlačiť vplyv zahraničného kapitálu na ruské médiá. Šéf Štátnej dumy, teda dolnej komory ruského parlamentu, Sergej Naryškin zdôvodnil potrebu zákona národnou bezpečnosťou. Už niekoľko rokov sú predovšetkým médiá kritické ku Kremľu vystavené narastajúcemu tlaku. Cieľom legislatívy je zabrániť, aby západní investori mali vplyv na redakčné obsahy. Regina von Flemming chce prevzatím spomínaného podielu zachovať predovšetkým redakciu časopisu Forbes, ktorý vychádza v náklade 100.000 kusov.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies