Nemecký denník Die Zeit: Erdoganov návrh mesta pre sýrskych utečencov je len dymovou clonou

NETKY.SK • 7 Marec 2016, 12:52 • 2 min
Nemecký denník Die Zeit: Erdoganov návrh mesta pre sýrskych utečencov je len dymovou clonou

ANKARA/BERLÍN - Nemecký denník Die Zeit vo svojom vydaní kritizuje návrh tureckého prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana, ktorý pred niekoľkými dňami prišiel s myšlienkou vybudovať na severe Sýrie, "na zelenej lúke", mesto pre sýrskych utečencov.

slovakia

left justify in out

Erdogan zverejnil svoj nápad len niekoľko dní pred dnešným summitom EÚ-Turecko v Bruseli, ktorého hlavnou témou je migračná kríza. Ankara podľa Die Zeit očakáva, že za pomoc sýrskym utečencom ju EÚ "zavalí" miliardami eur.

 

Die Zeit však upozorňuje, že za Erdoganov, na prvý pohľad veľmi humánny plán, môže byť len propagandistickým ťahom a "zásterkou a ničím viac", ktorá má pred 28 členmi EÚ skryť skutočné zámery Turecka: že sa chce postarať o ľudí utekajúcich pred vojnou zo Sýrie, avšak nie na vlastnom území.

 

Die Zeit ďalej upozorňuje, že slovné spojenie "mesto utečencov" znie medzinárodnému spoločenstvu príjemnejšie ako "ochranná zóna", po ktorej vytvorení turecké vedenie volá už dávno. "Toto mesto pri tom nie je ničím iným, ako rozšírená verzia takej zóny," zdôrazňuje Die Zeit.

 

V prípade, že by mesto bolo postavené, koalícia na čele s USA by sa už nemohla vyhýbať vytvoreniu bezletovej zóny nad týmto mestom, čo by mohlo viesť k incidentom s ruskými lietadlami.

 

Die Zeit upozorňuje, že Erdogan pri prezentácii svojho návrhu nespresnil, ako by Turecko stavalo mesto na cudzom území, ani časový rámec projektu, ak by sa realizoval, ani pod čiu správu by také mesto patrilo. Na severe Sýrie totiž vojensky pôsobí armáda sýrskeho prezidenta Bašára Asada, kurdské polovojenské oddiely i rozličné opozičné skupiny. Die Zeit pripustil, že Erdogan možno zvažoval medzinárodnú správu nad mestom, ktoré by bolo súčasťou tzv. bezpečných zón, ako sa to stalo aj počas vojny v Bosne. Die Zeit však súčasne pripomína, že vytvorenie takýchto bezpečných zón sa zvyčajne dobre neskočilo.

 

Podľa tureckých médií Erdogan svoj návrh prezentoval minulý piatok v Istanbule. Uviedol, že mesto určené pre približne milión utečencov by sa malo rozprestierať na ploche 4500 kilometrov štvorcových a malo byť mať obvyklú infraštruktúru.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies