Situácia na severom Slovensku je komplikovaná, pomáhajú hasiči i vojaci so špeciálnou technikou

NETKY.SK • 16 Január 2019, 06:23 • 2 min
Situácia na severom Slovensku je komplikovaná, pomáhajú hasiči i vojaci so špeciálnou technikou

ORAVSKÁ LESNÁ - Ťažká vyslobodzovacia hasičská technika je od utorka (15.1.) rána k dispozícii v 11 lokalitách Žilinského kraja.

slovakia

left justify in out

Počas dňa zasahovalo na severe Slovenska 60 hasičov, pomoc potrebovali najmä v okresoch Čadca, Žilina a Námestovo, ale aj v Tvrdošíne, Trstenej a Nižnej. Na Oravu v utorok v noci dorazil aj špeciálny plávajúci transportér z Malaciek. Ten slúži najmä v neprístupných lokalitách a osadách na evakuáciu osôb a majetku.

 

„Hasiči v utorok pracovali najmä na odstraňovaní nánosov snehu na strechách škôl a zdravotných stredísk, ale tiež na sprístupňovaní komunikácií s traktobagrami a nakladačmi. Technika je neustále nasadená v Novoti, Oravskej Lesnej a Klokočove. Práce budú v stredu pokračovať v Dunajove, Klokočove, Oravskej Lesnej, Novoti a podľa vyžiadania krízového štábu aj v ďalších postihnutých lokalitách,“ uviedol pre TASR žilinský krajský riaditeľ Hasičského a záchranného zboru Jaroslav Kapusniak.

 

Len počas utorka bolo v Žilinskom kraji nasadených šesť desiatok hasičov, z toho 25 profesionálnych z celého Slovenska a sedem dobrovoľných hasičských zborov z Oravy, Kysúc a z okresu Žilina. V stredu bude v nasadení ťažká vyslobodzovacia a hasičská technika z Nitry, Trnavy, Záchrannej brigády Žilina a hasičskej stanice Pliešovce. Do kraja presunú aj ďalšiu techniku z Humenného a Trnavy. „Keďže si to situácia vyžaduje, chceme doplniť jeden traktobager a dva vyklápače,“ uzavrel Kapusniak.

 

img

 

V obciach Oravská Lesná a Novoť pomáhali aj vojaci zo Žiliny a Martina. Na miesto v utorok prišiel aj minister obrany SR Peter Gajdoš, aby preveril, akú ďalšiu pomoc môžu miestnym obyvateľom ozbrojené sily poskytnúť. „Je dôležité, aby občania vedeli, že sa na vojakov môžu spoľahnúť a v prípade mimoriadnych situácií, ako je táto, s nimi môžu počítať. Aj z tohto dôvodu sme vydali nariadenie, aby sa zástupcovia ozbrojených síl zúčastňovali na zasadnutiach krízových štábov,“ povedal Gajdoš.

 

img

Minister obrany SR Peter Gajdoš

 

Podľa prednostu Okresného úradu v Žiline Michala Lavríka sú v okrese Námestovo najviac postihnuté práve obce Oravská Lesná a Novoť. „V tejto chvíli si preto vyžadujú najväčšiu starostlivosť,“ uviedol.

 

Veliteľ 5. pluku špeciálneho určenia Žilina Miroslav Gardlo informoval, že jednotka je pripravená pomáhať s riešením kalamitnej situácie tak dlho, ako to bude potrebné. „Nasadili sme hotovostnú jednotku spolu s technikou, pričom zajtra očakávame nasadenie ďalších síl a prostriedkov. Budeme posilnení o materiálovú výzbroj, napríklad snežnice, aby sme boli schopní dostať sa aj k občanom, ktorí zostali odrezaní od pomoci. Pre tento účel nasadíme aj zdravotníckych špecialistov,“ ozrejmil.

 

img

 

Profesionálni vojaci sú pripravení zasiahnuť aj v ďalších obciach a mestách, v prípade, že si to situácia vyžiada.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Karnisova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies