Takto funguje interaktívny zdravotný semafor, ktorý výrazne pomohol zvládnuť pandémiu v Číne

NETKY.SK • 4 December 2020, 13:41 • 2 min
Takto funguje interaktívny zdravotný semafor, ktorý výrazne pomohol zvládnuť pandémiu v Číne

V Čínskej ľudovej republike dokázali zvládnuť pandémiu koronavírusu aj vďaka jednoduchému a dobre premyslenému systému zdravotných QR-kódov, ktoré nazývajú aj zdravotný semafor.

slovakia

left justify in out

Správa sa doslovne ako semafor a každý ho má vždy pri sebe, stále aktualizovaný podľa toho, či sa stretol s niekým pozitívnym.

 

Zaviedli ich v Číne už začiatkom februára. Pavel Dvořák, ktorý v Číne žije už 10 rokov opisuje, že prvým mesto bolo Hangzhou. „Je to super moderné mesto, jedno z najbohatších miest v Číne. A preto často prichádza s týmito novými inováciami, pretože tam sídli firma Alibaba a práve Alibaba je firma, ktorá spustila ako prvá tento systém,“ vysvetlil slovenský tlmočník a cestovateľ vo videu.

 

 

Dodal, že na systém zdravotných QR-kódov postupne zaviedli na celé územie Číny. V meste Shenzhene zase tento systém robila iná firma. Obe spomenuté mestá sú technologickými centrami komunistickej krajiny. „Oni sa tak skombinovali, tieto dva systémy a začala ich používať celá Čína,“ vysvetlil k modernému zdravotníckemu semaforu.

 

Dvořák zdôraznil, že tento systém QR-kódov teraz využíva už 900 miliónov ľudí z 300 najväčších miest a aglomerácií. V súčasnosti funguje už na dvoch aplikáciách. „Zároveň je to spôsob, akým sa tu platí a vlastne väčšina Číňanov platí najmä týmito aplikáciami, platí sa s nimi úplne všade, peniaze tu naozaj skoro nikto nepoužíva,“ povedal s tým, že niekde ich už hotovosť nechcú predavačky ani vidieť.

 

A keďže aplikácie má každý a stále pri sebe, nebol problém dostať do nich aj systém QR-kódov, ktorý výrazne pomohol v boji s pandémiou. „A tieto aplikácie, samozrejme, veľmi presne dokážu trasovať kontakty ľudí,“ vysvetlil Dvořák s tým, že pohyb ľudí a prípadný kontakt s nakazenými je potom ľahko dohľadateľný.

 

Tlmočník, ktorý si vzal Číňanku a žije v Šanghaji, vysvetlil aj spôsob, ako sa QR-kód získa. „Naskenuje registračný QR-kód, ktorý býva pri vstupe do všetkých verejných priestranstiev, do staníc, všade kde ho kontrolujú, tak tam je zároveň aj registračný kód,“ vysvetlil s tým, že kód si každý naskenuje cez mobil. „A vyskočí mu dotazník, ktorý musí vyplniť, napíše svoje osobné údaje“ a následne „dotazník ohľadne jeho cestovania, kde bol, či sa stretol s niekým pozitívnym“.

 

 

Potom sa vyplní dotazník o zdravotnom stave, teda, či človek mal v ostatnom období zvýšenú teplotu, alebo či mu bolo zle. „Potom, keď to všetko vyplníte, vám vyskočí prvý QR-kód, ktorý môže byť zelený, žltý, alebo červený. Má tri farby. Je to vlastne, ako keby semafor,“ zdôraznil Slovák milujúci a popularizujúci Čínu. „Oni toto volajú tiež aj zdravotný semafor.“

 

V systéme dochádza k neustálej aktualizácii. Ak predložíte staršiu aktualizáciu, musíte počkať na novšiu. To znamená, že systém výborne nahrádza vytlačené preukazy, ako to bolo u nás pri certifikátoch, ktoré raz boli vydané a nebolo možné ich aktualizovať.

 

V Číne sa týmto kódom musíte preukázať všade. „Čiže, aj keď som sa chcel vrátiť domov, tak mi ho kontrolovali, samozrejme, do všetkých vnútorných priestorov, do verejnej dopravy, všade kam ste vstupovali, tam vám to kontrolovali,“ objasnil Dvořák s tým, že dokonca aj pri návrate domov.

 

Vysvetlil aj situáciu, ktorá by nasledovala po predložení žltého či červeného kódu. „Museli by ste ísť do karantény,“ dodal s tým, že ako sa začala situácia dostávať pod kontrolu, začalo sa obmedzovať aj množstvo kontrol. A v súčasnosti je už na minime, kontroluje sa napríklad pri vstupe do posilňovne či na úrady.

 

 

Aplikácie vyhodnotia históriu cestovania. „Kde ste boli, ako dlho ste tam boli a taktiež, s ktorými ľuďmi ste sa tam stretli a či ste sa stretli s niekým, kto bol pozitívny, alebo s niekým, kto mal podozrenie na nákazu,“ vysvetlil fungovanie tohto zdravotného semaforu, ktorý sleduje aj príchod do ohnísk nákazy.

 

Také sú teraz napríklad v niektorých častiach mesta, v ktorom žije. Ak prekročíte hranice, systém to už automaticky vie a musíte ísť do karantény. „Tam tie časti Šanghaja uzavreli a pokiaľ tam niekto cestoval, tak mu okamžite zožltol, alebo sčervenal kód,“ opísal funkčnosť systému.

 

Ak niekomu v niektorom meste svieti žltá na pomyselnom semafore, nemusí ísť do karantény, ale na mnohé miesta ísť nesmie. Je to jednouchý, ale zároveň účinný systém, ktorý výrazne pomohol tejto krajine, ktorá koronavírus už takmer úplne porazila.

 

„Pokiaľ máte ten kód červený, vo väčšine miest v Číne musíte ísť do dvojtýždennej karantény,“ vysvetlil s dôvetkom, že ak by sa kód stal zo zeleného žltým, tak v niektorých mestách je povinnosť ísť do sedemdňovej karantény. Tá sa dá absolvovať doma, alebo v štátnom zariadení. Rúšky a dezinfekčné gély nájdete aj na shop.netky.sk 

 

Prečítajte si o čom rokovala Čína s WHO. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Michal redaktor

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona