Ukrajina chce kontaktovať Kremeľ a upokojiť tak situáciu na spoločnej hranici s Ruskom

NETKY.SK • 27 Apríl 2021, 12:56 • 2 min
Ukrajina chce kontaktovať Kremeľ a upokojiť tak situáciu na spoločnej hranici s Ruskom

KYJEV - Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskij v pondelok vyslovil nádej na stretnutie s ruským náprotivkom Vladimirom Putinom, ktoré by mohlo pomôcť zmierniť napätie na východe Ukrajiny.

slovakia

left justify in out

"Zdá sa mi, že všetko nasvedčuje tomu, že stretnutie sa uskutoční," uviedol Zelenskij, ktorý sa predtým s ruským prezidentom stretol počas rozhovorov v Paríži v decembri 2019, na ktorých sa zúčastnili aj Francúzsko a Nemecko.

 

img


Čoraz častejšie porušovanie prímeria na východe Ukrajiny, kde ukrajinské sily bojujú už sedem rokov so separatistami podporovanými Ruskom, a nedávne zhromažďovanie ruských vojsk v blízkosti spoločných hraníc podporili obavy z obnovenia nepriateľských akcií a spôsobili starosti Ukrajincom i Západu.

 

Názory Západu 
USA a Organizácia Severoatlantickej zmluvy (NATO) uviedli, že pohyb ruských vojsk bol najväčší od roku 2014, keď Rusko anektovalo ukrajinský polostrov Krym a začalo podporovať separatistov v priemyselnom srdci Ukrajiny - v Donbase. Za sedem rokov bojov medzi ukrajinskými jednotkami a separatistami podporovanými Ruskom prišlo o život viac ako 14-tisíc ľudí.

 

img

 

Ponuka na stretnutia 
Rusko sťažnosti odmietlo s argumentom, že na svojom území môže slobodne rozmiestňovať vojská podľa vlastného uváženia. Zelenskij ponúkol Putinovi, aby sa stretli kdekoľvek v Donbase.

 

Putin minulý štvrtok vyhlásil, že v snahe urovnať konflikt na východe Ukrajiny by sa ukrajinské vedenie malo najskôr zapojiť do rokovaní s vodcami separatistov a až potom o ňom diskutovať s Ruskom. Zároveň dodal, že ak chce ukrajinský prezident diskutovať o normalizácii vzťahov s Ruskom, v Moskve bude vítaný. Zelenskij zareagoval slovami, že dôležitá je podstata stretnutia a miesto konania je druhoradé.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
lukas cief
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies