Nárast populácie medveďa na Poľane bude opäť veľký

NETKY.SK • 16 Máj 2023, 12:00 • 2 min
Nárast populácie medveďa na Poľane bude opäť veľký

ZVOLEN - Nárast populácie medveďa hnedého na Poľane bude aj tento rok veľký. Keďže bola mierna zima, ochranári predpokladajú nižšiu mortalitu. Povedala to riaditeľka Správy Chránenej krajinnej oblasti (CHKO) Poľana Vladimíra Fabriciusová.

slovakia

left justify in out

Ako dodala, poľovné združenia požiadali o to, aby mohli na viaceré miesta na Poľane monitorovať fotopasce. "Potrebujeme vedieť, čo sa v hore deje. Situácia sa vyhrotila vlani, keď medvede chodili k rodinným domom," spresnila s tým, že v súčasnosti ich ich na Poľane odhadujú do 300. Pripomenula, že vegetačné obdobie je posunuté a medvede tak začali k obydliam chodiť už aj vo februári. "Predpokladáme, že keď začnú dozrievať prvé plody, budú prichádzať aj naďalej, a to aj na polia. Je to ich neprirodzené správanie," doplnila.

 

img

 

CHKO podľa jej slov upozorňuje, že to nie je v poriadku a s populáciou sa niečo deje. "Jej zmena správania je prudká. Medvedice sa približujú k ľudským sídlam, čo pre ne nie je charakteristické. Obyčajne si chránia mláďatá," zdôraznila s tým, že na niektorých miestach sa vyskytujú aj medvedice s mláďatami i so samcom. "Je to veľmi nezvyčajné, pretože je možné, že samec môže mladé zabiť, a my na túto skutočnosť nereflektujeme," upozornila a podotkla, že na Slovensku je dlhodobo zanedbaná regulácia.

 

Konštatovala, že klimatická zmena sa prejavuje aj na Poľane. "Vzrastá nutričná hodnota prirodzených porastov a drevín, rozsah bučín i dubín, čo je prirodzená potrava pre medvede. V dostatočnej miere tak prežívajú a nemajú nepriateľa," objasnila. Riaditeľka CHKO poznamenala, že situáciu na Poľane nemožno porovnávať s Nízkymi Tatrami, Malou či Veľkou Fatrou. "Čo sa týka geologického podložia, rozprávame sa o úplne inom biotope a ekosystéme. Poľana má svoje špecifiká. Nemáme turistické centrá, tu je naozaj problém taký, že sa populácii darí," uzavrela s tým, že zver tak prekročila mieru plachosti. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Interny redaktor

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona