Erdogan už v Nemecku nie je vítaný, opozícia volá po tvrdšom treste

NETKY.SK • 21 Marec 2017, 14:59 • 2 min
Erdogan už v Nemecku nie je vítaný, opozícia volá po tvrdšom treste

Berlín - Vzťahy medzi Nemeckom a Tureckom v poslednej dobe veľmi ochladli.

slovakia

left justify in out

Dôvodom sú neprimerané vyjadrenia tureckého prezidenta Erdogana na adresu Nemecka a nemeckých funkcionárov a rozhorčenie Turecka na strane druhej s nemeckým zákazom organizovania verejných meetingov v rámci kampane pred aprílovým referendom o zmene ústavy. Podľa mnohých kritikov zmena politického systému na prezidentský, nasmeruje krajinu k autokracii.

 

Na pondelkové vyjadrenia prezidenta Erdogana reagoval aj Volker Bouffier, predseda spolkovej republiky Hesensko, „už toho bolo dosť, pán Erdogan a jeho vláda už nie sú v našej krajine vítaní.“ Podľa informácií nemeckých médií chce Erdogan každopádne Nemecko ešte raz navštíviť, aby sa stretol so svojimi tureckými občanmi a apeloval na nich v otázke ústavných zmien a podpore referenda.

 

Bouffier považuje takúto návštevu za obrovské bezpečnostné riziko. „Niekto, kto nás uráža takýmto spôsobom, nemôže očakávať, že zvoláme tisícky policajtov, aby sme ho ochránili,“ povedal.

 

"Nemecko voči Erdoganovi vystupuje zatiaľ veľmi mierne a zdržanlivo. Na turecké urážky reaguje veľmi krotko, s cieľom nerozohnať v ľuďoch nacionalistické vášne a nenahrať Erdoganovi v boji o moci, žiadne body navyše. Úlohou ministerstva zahraničných vecí je dosiahnuť rovnováhu medzi limitmi danými domácou politikou a potrebami zahraničnej politiky. S Tureckou vládou budeme musieť diskutovať aj po referende. My s nimi chceme naďalej diskutovať. Máme s Tureckom spoločné záujmy, napríklad boj proti Islamskému štátu,“ vyjadril sa hovorca nemeckej diplomacie Martin Schäfer.

 

VIDEO Nemeckým Frankfurtom sa prehnali tisíce Kurdov, stopnutý Erdogan zúri

 

Zdôraznil, že Berlín úmyselne odmieta pristúpiť na Erdoganovu vypätú rétoriku. „Musíme sa sami seba opýtať, kto bude ťažiť z toho, keď budeme tureckému prezidentovi odpovedať jeho jazykom. A ja odpoviem: ak odpovieme urážkami a hrozbami, prospeje to iba tureckému prezidentovi. Pomôže mu to, získať v ústavnom referende priazeň väčšinu Turkov. Čím tvrdšia bude naša odpoveď, tým skôr budeme obeťami tureckej vládnej strany,“ dodal Schäfer.

 

Opozícia však nesúhlasí s vládnymi reakciami, mali by byť ostrejšie, vyzýva. „Sme svedkami ďaľšej eskalácie v nemecko-tureckých vzťahoch. Vláda nič nerobí, čo nabáda tureckého prezidenta stále k horším útokom, škandálnym nacistickým prirovnaniam a represiám proti svojim kritikom v Nemecku,“ uviedla predstaviteľka opozičnej strany Die Linke Sevim Dagdelenová.

 

Erdogan so svojimi ostrými výrokmi pokračoval aj v utorok. Oznámil, že po aprílovom referende prehodnotí vzťahy medzi svojou krajinou a krajinami EÚ. Súčasná Európa je podľa jeho slov „fašistická a krutá“ ako v období pred II. svetovou vojnou. Naznačil, že po referende a dôjde k posilneniu jeho právomocí vznikne „veľmi rozdielne Turecko“. Turecko sa totiž nenechá vydierať hrozbami o zrušení prístupových rozhovorov s EÚ a migračnou dohodou, ktorou sa Ankara zaviazala obmedziť prílivu utečencov do krajín EÚ. „Toto obdobie skončilo“ vyhlásil turecký prezident.

 

Najvyšší turecký predstaviteľ taktiež vyzval predstaviteľov EÚ, aby sa starali o svoje záležitosti a nemiešali sa do toho, či v Turecku stále platí výnimočný stav, ktorý bol vyhlásený pri pokuse o prevrat. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Z.
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies