Nemecko varuje pred unáhlenými závermi v súvislosti so správami o Nord Streame

NETKY.SK • 8 Marec 2023, 10:40 • 2 min
Nemecko varuje pred unáhlenými závermi v súvislosti so správami o Nord Streame

BERLÍN/KYJEV - Nemecký minister obrany Boris Pistorius vystríhal v stredu pred predčasnými obvineniami. Reagoval tak na správy médií, že americké tajné služby vidia za sabotážou plynovodu Nord Stream "proukrajinskú skupinu".

slovakia

left justify in out

"Rovnako dobre to mohla byť zinscenovaná operácia s cieľom obviniť Ukrajinu. Aj túto možnosť už priniesli médiá," uviedol nemecký minister pre nemeckú rozhlasovú stanicu Deutschlandfunk. Pistorius sa v súčasnosti nachádza vo Švédsku na stretnutí ministrov obranu EÚ. "Samozrejme tieto správy veľmi intenzívne sledujeme," reagovala nemecká ministerka zahraničných vecí Annalena Baerbocková. Tá sa v súčasnosti nachádza na návšteve v Iraku. Sila ústavnej demokracie podľa nej spočíva aj v tom, že niekedy sa musí stiahnuť a nechať oficiálne úrady, aby pokračovali vo vyšetrovaní. "Nemala by sa uchyľovať k predčasným záverom na základe správ médií," uviedla Baerbocková. Dodala, že Dánsko a Švédsku ju informovali o tom, že stále prebieha ich vyšetrovanie incidentu, počas ktorého boli plynovody Nord Stream poškodené.

 

Americký denník New York Times (NYT) v utorok informoval, že americkí predstavitelia získali a preskúmali nové informácie o sabotáži na plynovode. Naznačujú, že za minuloročné výbuchy na Nord Streame je zodpovedná "proukrajinská skupina". Správa však nešpecifikuje, o akú skupinu šlo, ani to, kto operáciu riadil alebo zaplatil. NYT však uvádza, že neexistujú dôkazy o zapletení ukrajinského vedenia do útoku. Tri zo štyroch potrubí plynovodov Nord Stream 1 a Nord Stream 2 poškodili vlani 26. septembra zatiaľ nevysvetlené explózie. Plynovody vedú z Ruska do Nemecka po dne Baltského mora. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Interny redaktor
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies