Americké jednotky v Sýrii uvoľnia cestu Turecku, ktoré tak môže podniknúť plánovanú ofenzívu

NETKY.SK • 7 Október 2019, 09:36 • 2 min
Americké jednotky v Sýrii uvoľnia cestu Turecku, ktoré tak môže podniknúť plánovanú ofenzívu

WASHINGTON - Vo včerajších hodinách obletela svet správa, že Američania sa stiahnu zo severovýchodu Sýrie, aby Turci mohli zaútočiť proti extrémistom z Islamského štátu (IS). Tentoraz sa však ofenzíva nebude odohrávať po boku Američanov.

slovakia

left justify in out

"Turecko čoskoro začne svoju dlho plánovanú operáciu na severe Sýrie. Ozbrojené sily Spojených štátov operáciu nepodporia a ani sa na nej inak nezúčastnia. Americké sily po tom, ako teritoriálne porazili kalifát (IS), sa v tom čase už v oblasti nebudú nachádzať," uviedli predstavitelia administratívy amerického prezidenta Donalda Trumpa.

 

img

 

Danému kroku zo strany USA predchádzalo niekoľko mesiacov vyhrážok tureckého prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana. Ten opakovane avizoval, že vojensky zasiahne voči Kurdom na sýrskej strane hraníc, ktorých považuje za hrozbu pre Turecko.

 

img

 

Republikáni a demokrati v tejto súvislosti americkú administratívu varovali, že umožnenie tureckej ofenzívy v danej oblasti by mohlo viesť k masakre miestnych Kurdov, čo by vyslalo veľmi negatívny signál ostatným spojencom USA na celom svete. Toto Trumpovo rozhodnutie odzrkadľuje podľa agentúry AP jeho odhodlanie stiahnuť americké sily zo Sýrie a Afganistanu a naplniť tak jeden zo svojich hlavných predvolebných sľubov v čase, keď doma čelí možnému impeachmentu (ústavnej žalobe).

 

img

 

Konanie voči šéfovi Bieleho domu súvisí s jeho údajnou snahou o diskreditáciu Joea Bidena prostredníctvom vyšetrovania na Ukrajine.

Kurdmi vedené Sýrske demokratické sily (SDF) ešte v sobotu avizovali, že na akúkoľvek tureckú inváziu odpovedia silou. "Nebudeme váhať a akýkoľvek nevyprovokovaný útok zo strany Turecka zmeníme na totálnu vojnu po celej dĺžke hraníc, aby sme bránili seba a našich ľudí," uviedol vtedy na Twitteri hovorca SDF Mustafá Balí.

 

 

"Obávame sa, že dôjde k masovému zabijaniu našich ľudí, pokiaľ Turci vtrhnú do tejto časti Sýrie."  

 

 

 

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
lukas cief
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies