Nemecko považuje pasy vydané na územiach pod kontrolou IS za neplatné

NETKY.SK • 27 Február 2016, 17:05 • 2 min
Nemecko považuje pasy vydané na územiach pod kontrolou IS za neplatné

BERLÍN - Nemecko vyhlásilo sýrske a iracké pasy vydané na územiach, ktoré kontroluje extrémistická skupina Islamský štát (IS), za neplatné.

slovakia

left justify in out

Nemecké ministerstvo vnútra potvrdilo dnešnú správu týždenníka Der Spiegel o tom, že nemecké úrady prestali uznávať tieto pasy ešte 10. decembra minulého roka. Opatrenie prijali necelý mesiac po tom, ako francúzski policajti našli sýrske pasy pri telách dvoch mužov, ktorí boli zapletení do teroristických útokov Paríži z 13. novembra, píše agentúra AP.


Bezpečnostné orgány sa domnievajú, že militanti IS sa po ovládnutí rozsiahlych území v Sýrii a Iraku dostali k veľkému počtu prázdnych pasov i zariadeniu na výrobu preukazov. Opatrenie v Nemecku sa týka pasov a náhradných cestovných dokumentov zo sýrskych miest Dajr az-Zaur, Rakka a Hasaka, ako aj Mosulu a provincie Anbár v Iraku.
Nemecké ministerstvo vnútra uviedlo, že všetky dokumenty vydané od 1. januára 2015 v uvedených mestách a územiach považujú v Nemecku za neplatné a totožnosť ich držiteľov je pokladaná za nepotvrdenú, ak nepredložia iné dokumenty, ktoré by ju dosvedčili.


Štatút osôb s "neznámou totožnosťou a štátnou príslušnosťou" sa však aj bez tohto opatrenia týka väčšiny migrantov, ktorí v súčasnosti prichádzajú do Nemecka, konštatuje agentúra DPA. Podľa spolkovej polície nemalo v januári pri sebe žiadne osobné dokumenty 77 percent utečencov zachytených na hranici. Čísla za minulý rok nie sú k dispozícii.


Bezpečnostné služby podľa DPA už dlhšie upozorňujú, že vstup do krajiny s falošnými dokladmi získanými od Islamského štátu nemusí znamenať, že túto osobu vyslal do Európy IS. Doklady totiž táto i iné teroristické skupiny podľa ich zistení predovšetkým predávajú na čiernom trhu a využívajú ich tak ako zdroj peňazí.



 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies