Nemeckí vedci skúmali muža, ktorý sa dal 217-krát očkovať proti ochoreniu COVID-19. K čomu ich výsledky priviedli?

NETKY.SK • 7 Marec 2024, 10:45 • 2 min
Nemeckí vedci skúmali muža, ktorý sa dal 217-krát očkovať proti ochoreniu COVID-19. K čomu ich výsledky priviedli?

Vedci z Univerzitnej kliniky v Erlangene v Nemecku uskutočnili štúdiu na 62-ročnom mužovi z Magdeburgu, ktorý uviedol, že v priebehu uplynulých 29 mesiacov podstúpil 217 očkovacích dávok proti vírusu spôsobujúcemu ochorenie COVID-19.

slovakia

left justify in out

Podľa správy agentúry DPA a portálu swr.de, ktoré sa odvolávajú na štúdiu zverejnenú v časopise Lancet Infectious Diseases, sa zistilo, že jeho imunitný systém pracuje v plnom rozsahu a navyše vykazoval zvýšenú hladinu určitých imunitných buniek a protilátok proti vírusu SARS-CoV-2, porovnateľnú s tými, ktorí dostali len tri očkovacie dávky.

Vedci kontaktovali muža po tom, čo sa o ňom dozvedeli z novín a požiadali ho o súhlas s vykonaním testov, ktoré by preskúmali reakciu jeho tela na opakované očkovanie proti COVID-19. Muž uviedol, že podstúpil takéto očkovania z "osobných dôvodov", niekedy až trikrát denne, pričom bolo použitých osem rôznych druhov vakcín. Avšak, podľa agentúry DPA bolo oficiálne potvrdených iba 134 očkovacích dávok.

Muž poskytol vzorky krvi a slín na výskum. Okrem toho, výskumníci testovali aj niekoľko vzoriek jeho zmrazenej krvi z uplynulých rokov.
O muža sa zaujímala aj prokuratúra, pretože väčšina jeho očkovaní bolo údajne uskutočnená pod falošným menom a s falzifikovanými očkovacími preukazmi.

Vedci zdôrazňujú, že aj keď je výsledok tejto štúdie zaujímavý, nedajú sa z neho vyvodiť všeobecné závery, pretože ide o extrémny individuálny prípad. Portál swr.de upozorňuje, že tento prípad by nebol schválený etickou komisiou ako plánovaná štúdia, avšak považuje ho za cenný pre vedecký výskum.

Odborníci z Erlangenu stále považujú doterajší prístup, ktorý zahŕňa trojité očkovanie pre dospelých do 59 rokov a posilňovacie dávky pre zraniteľné skupiny obyvateľstva nad 60 rokov, za dostačujúci na vytvorenie základnej imunity proti COVID-19.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Barbora Šimkaninová
Zdroj: TASR, TV Noviny, Foto: Ilustračné (Veda na dosah)
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies