Nagasaki si pripomenulo 76. výročie atómového bombardovania

NETKY.SK • 9 August 2021, 07:53 • 2 min
Nagasaki si pripomenulo 76. výročie atómového bombardovania

Tokio - Nagasaki si v pondelok pripomenulo 76. výročie atómového bombardovania zo strany USA. Jeho starosta vyzval Japonsko, USA a Rusko, aby urobili viac pre likvidáciu jadrových zbraní.

slovakia

left justify in out

Starosta Tomihisa Taue vo svojom príhovore v parku mieru v Nagasaki vyzval japonskú vládu, aby sa ujala vedenia pri vytváraní zóny bez jadrových zbraní v severovýchodnej Ázii, a nie aby zostala pod americkou jadrovou ochranou, čím reagoval na prísľub USA nepoužívať na obranu jadrové zbrane.

 

img

 

Súvisiaci článok: Japonci si dnes pripomenuli 76 rokov od zhodenia atómovej bomby na Hirošimu

 

Taue tiež vyzdvihol, aby USA a Rusko, ktoré majú doposiaľ najväčší arzenál, urobili viac pre jadrové odzbrojenie. Vyjadril znepokojenie nad tým, že jadrové štáty ustúpili od úsilia o odzbrojenie a modernizujú a miniaturizujú jadrové zbrane.

 

„Skúste sa zamerať na vybudovanie zóny bez jadrových zbraní v severovýchodnej Ázii, ktorá by namiesto jadrového dáždnika vytvorila nejadrový dáždnik a bola by krokom v smere do sveta bez jadrových zbraní.”

 

Taue vyzval japonskú vládu, aby urobila viac pre prijatie opatrení zameraných na jadrové odzbrojenie. Vyzval japonskú vládu a zákonodarcov, aby rýchlo podpísali Zmluvu o zákaze jadrových zbraní z roku 2017, ktorá nadobudla účinnosť v januári. Tokio sa zrieka vlastníctva, výroby alebo držania jadrových zbraní, ale ako spojenec USA Japonsko hostí 50 000 amerických vojakov

 

Presne v čase 11:02, v  momente, kedy bombardér B-29 zhodil plutóniovú bombu, venovali obete Nagasaki a ďalší účastníci obradu minútu ticha, aby si uctili viac ako 70 000 mŕtvych.

 

img

 

K bombardovaniu z 9. augusta 1945 došlo tri dni po tom, čo USA urobili prvý atómový útok na Hirošimu, pričom zahynulo 140 000 ľudí. Japonsko sa vzdalo 15. augusta, čím sa skončila druhá svetová vojna.

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Kristýna Peštová
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies