Kríza vo vláde nie je ani zďaleka "zažehnaná". Podľa Sulíka premiér anuloval dohodu o zmieri v koalícii

NETKY.SK • 12 Marec 2021, 11:59 • 2 min
Kríza vo vláde nie je ani zďaleka "zažehnaná". Podľa Sulíka premiér anuloval dohodu o zmieri v koalícii

BRATISLAVA – Strana SaS si berie čas na rozmyslenie. Dôvodom sú uštipačné slová na adresu koaličných partnerov zo strany premiéra Igora Matoviča, ktorý podľa Richarda Sulíka porušil dohodu o zmieri vo vládnej koalícii.

slovakia

left justify in out

Predseda strany SaS Richard pred dnešným rokovaním vlády informoval, že svojimi vyjadreniami premiér Igor Matovič na včerajšej tlačovej besede, kedy ohlásil demisiu ministra zdravotníctva Mareka Krajčího, anuloval dohodu, ktorá mala ukončiť viac ako týždeň trvajúcu koaličnú krízu.

 

Matovič sa na tlačovke opäť neovládol

Dodal, že strana SaS bude o ďalších krokoch diskutovať počas nasledujúceho víkendu a o výsledkoch bude informovať v pondelok. Dodal, že „sme na bode nula“ a že ho premiérove uštipačné slová na adresu koaličných partnerov mrzia.

 

img

 

"Myslím si, že každý, kto tlačovú besedu videl, vie presne, o čom hovorím. Mrzí to mňa osobne, lebo som s Igorom Matovičom strávil v posledných dňoch veľa času, aj osobne s ním. Myslel som si, že dohoda je urobená, je platná a že všetky strany ju chcú aj úprimne dodržiavať," povedal minister hospodárstva.

 

Aj napriek avizovanej dohode o zmieri v koalícii a potvrdení Memoranda o dobrom vládnutí, tak ako avizovali koaliční lídri počas štvrtkového dopoludnia, kríza pokračuje.

 

Súvisiaci článok: Vládna kríza je zažehnaná. Koalícia pokračuje vo vládnutí

 

Strane SaS sa nepáči spôsob, akým Igor Matovič ohlásil odchod Mareka Krajčího z funkcie ministra zdravotníctva.

 

img

 

Povedal, že ide o najabsurdnejšiu demisiu v histórii Slovenska. Personálnu výmenu na rezorte zdravotníctva požadovali strany Za ľudíSaS. Zhodne tvrdia, že Krajčí nezvláda riadenie pandémie a je nevyhnutné ho nahradiť.

 

Prečítajte si tiež : AKTUALIZOVANÉ: Marek Krajčí odstupuje z postu ministra zdravotníctva

 

Nákup ruskej vakcíny rozpútal vládnu krízu

Koaličnú krízu rozpútal utajovaný nákup neregistrovanej ruskej vakcíny Sputnik V. O dodávke 200 tisíc kusov, ktorá na Slovensko dorazila v pondelok minulý týždeň, ich totiž predseda vlády Igor Matovič neinformoval.

 

To bola posledná kvapka v pohári trpezlivosti pre stranu Za ľudí a SaS. Členom menších koaličných strán tiež prekáža spôsob premiérovho vládnutia, chaotické riadenie krajiny, zlá komunikácianeustále vyvolávanie sporov vo vláde.

 

img

 

Ani jeden z predsedov strán si však neželá predčasné voľby, preto volali po zásadnej rekonštrukcii vlády. Okrem výmeny Mareka Krajčího požadovali aj výmenu premiéra. S touto požiadavkou však nepochodili nie len u členov Obyčajných ľudí, ale odmietlo ju aj hnutie Sme rodina. 

 

Aj napriek tomu, že ešte v priebehu včerajšieho dňa všetci tvrdili, že kríza je zažehnaná, pričom mali vystúpiť na spoločnej tlačovej besede, nestalo sa tak.

 

Richard Sulík odišiel z Úradu vlády SR a nepokračovalo sa tak ani v naplánovanom rokovaní koaličných strán. Stretnutie sa tak muselo presunúť na dnes.

 

Krajčí podá demisiu už dnes

Ďalším problémom je podľa neoficiálnych informácii aj Krajčího postupné opustenie funkcie, ako aj premiérove vyhlásenia o tom, že minister opustí rezort až vtedy, keď sa na Slovensku začne očkovať Sputnikom V.

 

Dnes sa však Marek Krajčí rozhodol podať demisiu, pretože vzniklo ďalšie napätie a ako sám povedal, nechce byť zámienkou pre pád vlády.

 

img

 

Ako sa však s novou situáciou vysporiadajú liberáli si tak bude musieť spoločnosť počkať do pondelka, kedy Sulík zvolá tlačovú besedu a bude informovať o ďalšom postupe.

 

Prečítajte si tiež: Memorandum o dobrom vládnutí dlho nevydržalo, Matovič dohodu porušil do pár hodín



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Zakova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies