Užitočné rady pri výbere živého vianočného stromčeka

NETKY.SK • 20 December 2022, 18:00 • 2 min
Užitočné rady pri výbere živého vianočného stromčeka

Vianoce sa nezadržateľne blížia a je čas zamyslieť sa nad výberom vianočného stromčeka, ktorý vdýchne vášmu domovu tú správnu atmosféru. Ak ste sa tento rok rozhodli pre živý stromček, prinášame vám pár užitočných rád, vďaka ktorým bude výber stromčeka jednoduchší.

slovakia

left justify in out

Po akom druhu stromčeka však siahnuť, môže byť menšia dilema. Týchto zopár užitočných rád vám zaručene pomôže správne sa rozhodnúť. Na Slovensku sa najčastejšie predávajú tri druhy vianočných stromčekov - smrek obyčajný, jedlička normandská a borovica čierna. 

 

Po ktorom druhu siahnuť? 

Smrek obyčajný patrí medzi najobľúbenejšie stromčeky v slovenských domácnostiach. Výhodou je jeho cenová dostupnosť, avšak je vhodnejší do chladnejších priestorov, v opačnom prípade vám dlho nevydrží. Normandskú jedličku môžeme poznať aj pod názvom Kaukazská či Dánska jedlička. Tento druh patrí medzi stromčeky s intenzívnou vôňou a dlhou schopnosťou zostať čerstvý. Borovica čierna je vhodná skôr do väčších priestorov, nakoľko je mohutnejšia ako predchádzajúce druhy stromčekov. Vyznačuje sa krásnou vôňou a najväčšou výhodou je, že aj keď stromček vychne, ihličie nezačne opadávať. 

 

img

 

Nech už siahnete po smreku alebo jedličke, pred kúpou stromčeka by ste mali urobiť nasledovné

 

V prvom rade si dobre premyslite, kam stromček umiestníte. Vyhnete sa tak sklamaniu, že je príliš vysoký či široký. 

 

Ak chcete, aby vám stromček vydržal pekný čo najdhlšie, otestujte jeho čerstvosť. Jedným rýchlym ťahom ruky zistíte, či je všetko tak, ako má byť. Chyťte jeden konár približne 20 centimetrov od jeho konca a potiahnite k sebe. Ak ihličie neopadá, nemáte sa čoho obávať a stromček môžete rovno kúpiť. Ak sa ale ihličie zosype, stromček vám dlho nevydrží.

 

Ihličie by sa nemalo lámať, ak ho začnete ohýbať, malo by sa ním dať ľahko vytvarovať písmeno U. Ak sa zlomí, stromček je s najväčšou pravdepodobnosťou premrznutý. 

 

Čerstvosť stromčeka môžete vyskúšať aj tak, že ho trocha nadvihnete a buchnete o zem. Ak vonkajšie ihličie nezačne opadávať je všetko v poriadku. Ak pri náraze opadne vnútorné ihličie, tiež sa nič nedeje, je totiž oveľa staršie, ako to na koncoch vetvičiek. 

 

Ak chcete predĺžiť životnosť stromčeka, je dôležité ho správne zavlažovať. V interiéroch je počas zimných mesiacov suchšie prostredie, keďže sa kúri. Správnou voľbou je preto stojan, do ktorého môžete napustiť vodu. 

 

Ak uvažujete nad kúpou vianočného stromčeka v kvetináči, treba rátať s tým, že môže vážiť aj desiatky kíl, zároveň sú oveľa drahšie. V tomto prípade však stromček vydrží celé mesiace a následne je možné ho zasadiť v záhrade. Neodporúča sa ho ihneď po vianočných sviatkoch premiestniť do exteriéru, teplotné výkyvy by mu mohli uškodiť. 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Interny redaktor
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies