Čím ste starší, tým viac sa zdá, že čas plynie rýchlejšie

NETKY.SK • 3 Máj 2019, 11:02 • 2 min
Čím ste starší, tým viac sa zdá, že čas plynie rýchlejšie

BRATISLAVA- Panta rhei znamená všetko plynie. Čas je večný pohyb, čas na nikoho nepočká. Tiež máte pocit , že jeden kalendárny rok ubehne rýchlosťou svetla? Ak sa však zamyslíte a pospomínate na obdobie keď ste boli dieťaťom nezdá sa vám, že kedysi 12 mesiacov trvalo akosi dlhšie? A aj deň trval v detstve pocitovo viac. Vedci prišli s teóriou, prečo by to tak mohlo byť.

slovakia

left justify in out

Zhodneme sa že všetci poznáme frázu  „ako ten čas letí“. Túto frazu počujeme hlavne od rodičov, občas aj od mladých dospelých, ale od detí nikdy. Prečo je tomu tak? Vedci prišli nato, že to nebude náhoda, a že vnímanie času nejako súvisí s našim vekom. Existuje niekoľko teórií veľmi zaujímavá je nedávno publikovaná štúdia odborníka z Dukeovej univerzity v Severnej Karolíne.

 

„Ľudia sú často sami prekvapení, koľko si toho pamätajú z mladosti, z dní, ktoré akoby trvali celú večnosť. Nie však preto, že by ich zážitky boli hlbšie či zmysluplnejšie, ale preto, že boli spracované prudkým tempom,“ hovorí profesor Dukeovej univerzity Adrian Bejan. Pri vnímaní času teda nejde o náš vek, ale o vek nášho mozgu. 

 

img

 

Náš mozog  dokáže vnímať časový horizont. Bejanova teoria tvrdení, že čas mysle je spolu s vekom čoraz odlišnejší od času reálneho vnímania. Vnímanie času je totiž dôsledkom toho, ako rýchlo sa zábery z prostredia, ktoré sledujeme zmyslovými orgánmi, dostanú do mozgu a ten ich následne spracuje. Podľa Bejana sa táto rýchlosť s vekom veľkou rýchlosťou spomaluje.

 

img

 

Nesúlad vnímania času vnímaneho  reálneho času je dôsledkom starnúceho mozgu. Spolu s vekom v ňom totiž dochádza k fyzickým zmenám, ktoré sa prejavujú najmä rastom a neustálom prepojovaní neurónov ako aj ich postupnej degradácii.  S pribudajúcim vekom vnemy musia prekonať čoraz dlhšie „vzdialenosti“ a nehovoriac o tom, že vo vysokom veku už viacero časti ľudského mozgu nefunguje na 100 percent.

 

img

 

Dôkazom teorie Bejana  sú aj naše oči. Oči u  deti sa pohybujú rýchlejšie, vnímajú oveľa väčšie množstvo vnemov, obrazov a informácií. Starší ľudia naopak v rovnakom čase vnímajú oveľa menej obrazov, preto je aj pohyb ich očí pomalší a zachytáva menej vnemov. Vďaka menšiemu  množstvo podnetov má starší mozog pocit, že čas plynie rýchlejšie ako v minulosti pritom to nie je pravda.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Petra new
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies