Nemci prestali vysielať Derricka: Tappert bol člen SS!

NETKY.SK • 3 Máj 2013, 14:38 • 2 min
Nemci prestali vysielať Derricka: Tappert bol člen SS!

BERLÍN - Nemecká televízna spoločnosť ZDF zrušila vysielanie repríz populárneho kriminálneho seriálu Derrick (1974 - 1998). Dôvodom sú nedávno zverejnené archívne informácie o utajovanej minulosti predstaviteľa hlavnej roly.

slovakia

left justify in out

Horst Tappert, ktorého úloha vrchného inšpektora Stephana Derricka preslávila ďaleko za hranicami Nemecka, bol totiž počas druhej svetovej vojny členom tankovej divízie SS Totenkopf. Rodák z nemeckého Wuppertalu, ktorý tvrdil, že počas vojny slúžil ako zdravotník, zomrel v roku 2008. V archívoch sa o 19-ročnom Tappertovi píše, že bol zranený na východnom fronte v roku 1943.

Predstavitelia televízie ZDF sa vyjadrili, že už nebudú vysielať žiadnu z 281 epizód Derricka. "Správa, že Horst Tappert bol členom Waffen SS, ZDF šokovala a znepokojila," vyjadril sa hovorca televízie Peter Bogenschütz pre agentúru AFP. Podobne ako ZDF reagovala aj holandská televízia Omroep MAX, ktorá zrušila vysielanie 20 epizód Derricka naplánované na júl. "Tá správa ma šokovala, niečo také nečakáte," povedal šéf holandskej televízie Jan Slagter. "Nebudeme vzdávať česť hercovi, ktorý klamal o svojej minulosti," dodal. 

V Nemecku to pritom nie je prvý škandál tohto druhu. V roku 2006 sa napríklad k pôsobeniu v radoch SS priznal aj známy spisovateľ Günter Grass.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies