Nekonečne podceňovaný status "single": Štatistiky vyvracajú predsudky, nezadaní ľudia sú oveľa šťastnejší a bezstarostnejší, než si myslíte

NETKY.SK • 10 November 2023, 17:00 • 2 min
Nekonečne podceňovaný status "single": Štatistiky vyvracajú predsudky, nezadaní ľudia sú oveľa šťastnejší a bezstarostnejší, než si myslíte

Byť single neznamená, že ste zlí vo vzťahoch. Výskumy v skutočnosti ukazujú, že ľudia zostávajú dlhšie slobodní a usadzujú sa starší a niektorí sa tak rozhodnú zostať navždy. Sloboda by sa nemala považovať za niečo, čo treba ľutovať – treba ju prijať . Najmä preto, že byť sám sebou má množstvo duševných a fyzických výhod.

slovakia

left justify in out

Byť singl nie je vždy prechádzka ružovým sadom – najmä keď sa zdá, že filmy a televízne programy presadzujú myšlienku, že nie ste skutočne „kompletní“, kým si nenájdete niekoho iného.

Slobodné životy ľudí sú často vykresľované ako istý druh očistca, ktorý sú nútení znášať, kým nenájdu svoje spriaznené duše. Až tak, že štúdia z roku 2008 publikovaná v European Journal of Social Psychology zistila, že slobodní ľudia sú často ostatnými považovaní za nešťastných. 

Nekonečne odsudzovaná sloboda

Byť single neznamená, že ste zlí vo vzťahoch. Výskumy v skutočnosti ukazujú, že ľudia zostávajú dlhšie slobodní a usadzujú sa starší a niektorí sa tak rozhodnú zostať navždy. 
Sloboda by sa nemala považovať za niečo, čo treba ľutovať – treba ju prijať . Najmä preto, že byť sám sebou má množstvo duševných a fyzických výhod.

Medzi osamelosťou a samotou je tiež veľký rozdiel a jedno nemusí nevyhnutne zodpovedať druhému.
Psychoterapeutka Anna Jackson pre Insider povedala, že veľa ľudí definuje seba a svoju sebahodnotu svojimi romantickými vzťahmi.

Ale v skutočnosti je najdôležitejší rast, ktorý robia mimo partnera, pretože preskakovanie z jedného zlého vzťahu do druhého znamená, že sa nakoniec „uspokojíte s niečím menej zo strachu, že ostanete single“.

Takže tu je niekoľko vedecky podložených dôvodov, prečo byť single môže byť pre vás v skutočnosti dobré.

Ste otvorenejší všetkému, čo vám život postaví do cesty

Byť slobodný môže spôsobiť, že ľudia budú ochotnejší začať s údermi, hovoria odborníci.
„Je to takmer ako keby ste nemali na výber,“ hovorí doktorka Niloo Dardashti, psychologička a expertka na vzťahy v New Yorku. "Keď si sám, musíš byť viac sebestačný."

Podľa Dardashti sa životy ľudí, ktorí sú oslobodení od obmedzení mať partnera, zrazu stanú úplne a úplne ich. Nikto vám nebráni vydať sa za svojimi ambíciami. „S väčšou pravdepodobnosťou budete riskovať, zažijete dobrodružstvá a na svojej ceste budete mať viac noviniek,“ hovorí.

Lepšie vzťahy s ľuďmi 

Byť single môže znamenať budovanie pevnejších vzťahov s priateľmi, ktoré sú zvyčajne tým najdôležitejším, pokiaľ ide o boj proti osamelosti z dlhodobého hľadiska.
Štúdia publikovaná v časopise Contexts  zistila, že ľudia, ktorí boli vždy slobodní, boli pozornejší k svojim priateľom a rodine ako manželia.

Ľudia v romantických vzťahoch môžu investovať všetok svoj čas a energiu do svojho partnera, ale prichádzajú o „stabilnú základňu“ hlbokých priateľstiev, ktoré nakoniec trvajú najdlhšie.

„Ľudia, ktorí skáču zo vzťahu do vzťahu, vkladajú všetok svoj čas len do svojho partnera, takže niet divu, že sa cítia osamelí,“ povedala psychoterapeutka Anna Jackson. "Cítiš sa osamelý, pretože si nechal odísť svoje priateľstvá."

Podľa výskumu publikovaného v časopise Information, Communication & Society majú slobodní ľudia často pestrejšiu škálu ľudí, ktorých považujú za blízkych priateľov. Zjavne tiež vynakladajú viac úsilia na to, aby udržali súrodenecké vzťahy pevné.

Byť s nesprávnou osobou je strata času

Byť single môže byť, samozrejme, stresujúce. Možno ste unavení zo snahy nájsť si ten správny vzťah a nebaví vás neustálezoznamovanie, alebo na vás môžu vyvíjať tlak ľudia okolo vás.
Ale byť s partnerom môže mať aj svoje mínusy.

Združení ľudia musia zvážiť, kam ich vzťah smeruje a či majú v partnerstve dostatok sily a autonómie.
Veľa ľudí tiež skončí v nesprávnom vzťahu zo strachu a niekedy dokonca z hanby, že budú sami.

"Naozaj nie je nič osamelejšie ako byť s nesprávnou osobou," povedala Jackson. Byť single dlhší čas, namiesto toho, aby ste sa uspokojili s niekým, kto vás stresuje, bude oveľa cennejšie pri hľadaní toho, čo chcete a čo si zaslúžite.

 

Menej stresu a problémov s dôverou

Akonáhle si začnete užívať svoj single život, zistíte aj to, že vo svojom voľnom čase nemusíte riešiť toľko drámy. Našťastie nedôjde k žiadnemu stresu, problémom s dôverou, hádkam alebo búšeniu srdca po bolestivej hádke. Vyhnete sa týmto problémom, budete mať svoje vlastné a môžete si vychutnávať bezstarostný život. To je dôvod, prečo by ste mali doceniť status single, aby ste si vedeli užiť život bez toho, že by ste museli riešiť nejakú drámu navyše.

Ženy sú šťastnejšie single?

„Štúdie ukazujú, že muži sú v manželstve šťastnejší a žijú dlhšie ,“ hovorí Jackie Ruka, certifikovaná koučka úspechu na Harvarde. „V dnešnom svete tlak rodiny, kariéry, žonglovania s domácimi povinnosťami a starostlivosťou dopadá predovšetkým na ženy. U žien je preto dvakrát vyššia pravdepodobnosť, že budú pociťovať úzkosť, depresiu a prehnané prenášanie týchto bremien.“

Byť single je úžasné. Je to čas, ktorý vám pomôže naučiť sa rozveseliť svoj život bez toho, aby ste na niekom záviseli. Dáva vám príležitosť objaviť o sebe toľko vecí na najhlbšej úrovni. Existuje nekonečne veľa dôvodov, prečo by ste mali milovať byť single. Vyššie zmienené dôvody sú len čerešničkou na torte. 

Zdroje:

https://www.insider.com/reasons-youre-better-off-being-single-according-to-science-2019-2#overall-learning-to-be-happy-alone-is-incredibly-important-8

https://time.com/5401028/benefits-being-single-experts/

https://katiecouric.com/lifestyle/relationships/benefits-of-being-single/

https://vivienroggero.com/blog/benefits-of-being-single

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Lucie Balgová
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies