Zhodnotenie Spider-Man filmov

NETKY.SK • 23 Január 2024, 13:38 • 2 min
Zhodnotenie Spider-Man filmov

Spider-Man je bezpochyby jedným z najobľúbenejších a najznámejších členov komiksového sveta Marvelu. Dobrou správou pre jeho fanúšikov je, že nikdy nemusia dlho čakať na nový film. Film Spider-Man: Cez paralelné svety sa dostal do kín v júni 2023 a stal sa ďalším hitom - vzhľadom na úspech jeho predchádzajúcej animovanej verzie.

slovakia

left justify in out

Prvý z deviatich celovečerných filmov o Spider-Manovi vyšiel v roku 2002 po mnohých televíznych pokusoch, hraných aj animovaných, v 70. a 80. rokoch. Napriek niekoľkým reštartom, zmenám v obsadení a spin-offom obsahuje séria Spider-Man jedny z najlepších filmov o superhrdinoch, aké kedy vznikli. Spoločne sme zostavili rebríček deviatich predchádzajúcich filmov o Spider-Manovi (s výnimkou televíznych filmov a spin-offov).

 

Spider-Man 3 (2007)
Spider-Man 3 mal obrovský potenciál, ktorý sa mu však nepodarilo naplniť. Mimozemský symbiont, Green Goblin a Sandman. Ak ste fanúšikmi temnejšej, drzejšej stránky Tobeyho McGuira s chabým účesom a ešte horšími tanečnými pohybmi, potom je tento film určený práve vám. Bohužiaľ, záverečný film prvej trilógie skončil nevydarene, keďže rôzne podzápletky a zmätky preťažili posledný film série Sama Raimiho.

Amazing Spider-Man 2 (2014)

Viac neznamená je vždy lepšie, keď ide o superhrdinov a zloduchov. Hoci zámerom prítomnosti Green Goblina, Electra a Rhina v jednom filme bolo pripraviť spin-off Sinister Six, preťaženie záporákmi spôsobilo, že film pôsobil komicky. Bez ohľadu na to, či sa vám spolupráca Andrewa Garfielda a Emmy Stone páčila alebo nie, zdalo sa, že dvojica si vzájomnú spoluprácu celkovo užíva, čo bolo jednoduchšie vzhľadom na to, že spolu v skutočnom živote chodili.

Bohužiaľ, toto bolo posledný krát, čo fanúšikovia mohli vidieť Garfielda v kostýme Spider-Mana až do roku 2021. Hoci akčné sekvencie boli na úrovni, počet vtipov nášho obľúbeného pavúčieho hrdinu sa zdal byť prehnaný.

 

Amazing Spider-Man (2012)
Napriek svojim kladom a záporom Spider-Man 3 zarobil v kinách veľa peňazí, čo viedlo k tomu, že sa začalo hovoriť o štvrtom pokračovaní. Keď už boli všetci hlavní herci a štáb na mieste, režisér Sam Raimi od projektu odstúpil, čo viedlo k ďalším zmenám. Privítali sme Marca Webba, Andrewa Garfielda a Emmu Stone.

Webbov príchod mierne pozmenil príbeh o tom, ako sa Parker stal Spider-Manom, keďže tento príbeh už bol vyrozprávaný v komiksoch od Marvelu aj filmoch od Raimiho. Nanešťastie to Webba spútalo, takže niektoré časti filmu sa zdajú byť nesústredené a pre dlhoročných fanúšikov Spideyho trochu prehnané. Hoci niektoré kulisy možno neboli príťažlivé, akčné sekvencie úžasne plynuli. Na rozdiel od Raimiho pôvodnej verzie sa Webbovo poňatie Spider-Mana, najmä pokiaľ ide o strýka Bena, zdalo byť trochu temnejšie a ostrejšie.

Spider-Man: Ďaleko od domova (2019)
Nanešťastie pre Petra a jeho spolužiakov, ich výlet do Európy prekazia Nick Fury a Mysterio. Film Ďaleko od domova sa odohráva po Avengers: Endgame. Parker sa v ňom bez vedenia svojho mentora Tonyho Starka pustí do boja so skupinou interdimenzionálnych zloduchov. Keď už hovoríme o Iron Manovi, zdá sa, že Marvel je rozhodnutý vytvárať príbehy o Spider-Manovi, tradičnom sólovom hrdinovi, ako o niekom, kto sa spolieha na pomoc Avengerov.

Film Ďaleko od domova, v ktorom sa prelína svet superhrdinov s povinnosťami a vzťahmi tínedžerov, zavedie fanúšikov na jazdu na horskej dráhe, ktorú musí Parker prežívať každý deň. Zaujímavosťou je, že Ďaleko od domova je prvým hraným filmom o Spider-Manovi, ktorý sa odohráva prevažne mimo New Yorku.

Spider-Man: Návrat domov (2017)
Podľa názoru väčšiny ľudí Tom Holland vo svojom prvom filme o Spider-Manovi zažiaril. Ako mladšia verzia Petra Parkera si Holland v tretej verzii filmu o pôvode Spider-Mana vedie dobre. Odhliadnuc od toho, že je tajne Batman, Michael Keaton odvádza skvelú prácu v úlohe Vulturea, rovnako ako Zendaya v úlohe MJ.

Mladší ako Maguire aj Garfield, Hollandov chlapčenský, zábavný a príliš dychtivý Parker pôsobí ľahším dojmom. Zatiaľ čo Maguire sa zdal byť príliš starý a Garfield príliš depresívny, Holland sa do tejto úlohy dokonale vžil.

Spider-Man: Bez domova (2021)
Či už ste tím Maguire, tím Garfield alebo tím Holland, v tretej časti najnovšej trilógie o Spider-Manovi si každý nájde niečo pre seba, pretože v nej všetci traja hlavní herci hrajú svoju najslávnejšiu úlohu.

Film Bez domova, ktorý bol plný momentov z predchádzajúcich filmov o Spider-Manovi, sa takmer neuskutočnil, pretože spoločnosti Sony a Marvel sa nezhodli na rôznych otázkach. Našťastie sa všetky tieto drámy podarilo zahladiť, a film sa stal šiestym najziskovejším filmom všetkých čias a v kinách zarobil 1,92 miliardy dolárov.

Film Bez domova, plný všetkých hlášok, vzťahov a akčných sekvencií, ktoré sa od filmu o Spider-Manovi očakávajú, berie fanúšikov na výlet po multiverze a zároveň ich necháva pokračovať v priateľskom spore o to, ktorá verzia Spider-Mana je lepšia.

Spider-Man (2002)
Pôvodný film o Spider-Manovi, ktorý je pravdepodobne jedným z najdôležitejších filmov o superhrdinoch vôbec, rozpráva príbeh Petra Parkera, ktorý sa vyrovnáva so stratou svojho strýka, priateľstvami, balansuje na akademickej pôde a uhryzne ho rádioaktívny pavúk. William Dafoe odvádza skvelú prácu v úlohe Zeleného Goblina / Normana Osborna, rovnako ako Tobey Maguire hrajúci Parkera.

Od známeho "pavúčieho bozku" a stvárnenia J. Jonaha Jamesona v podaní J. K. Simmonsa až po Parkerovo prvé rozhýbanie pavučiny - na prvom Spider-Manovi Sama Raimiho si môžete zamilovať veľa vecí. Iste, je tu pár drobností, o ktorých by sa dalo polemizovať, ako napríklad Spider-Manove pavučiny alebo niektoré mimoriadne otrepané frázy, ale to sú len drobné, nepodstatné body vo veľkej schéme superhrdinského filmového univerza.

Spider-Man 2 (2004)
Málokedy sa stane, že pokračovanie je lepšie ako originál, ak nehovoríme o filmoch Star Wars Nová nádej a Impérium vracia úder. To isté sa dá povedať aj o druhom filme o Spider-Manovi. Hodnotenie filmov o Spider-Manovi je však podobné hodnoteniu online kasín - každý má svoje vlastné preferencie.

Tak ako bol Tobey Maguire dobrý, Alfred Molina si svojím výkonom v úlohe Doktora Octopusa ukradol celú šou. V jednej z najikonickejších bojových scén hrdinu so zloduchom všetkých čias je Spider-Manova bitka vo vlaku s Doc Ockom plná akcie, drámy a emócií, takže diváci sú na pokraji síl a fandia utrápenému hrdinovi.

Spider-Man: Paralelné svety (2018)
Zatiaľ čo Spider-Man z roku 2002 bol asi najdôležitejším filmom, Paralelné svety bol možno najlepším. Tento dynamický animovaný film, plný správnej dávky akcie, drámy a humoru, ktorý zabaví fanúšikov všetkých vekových kategórií, by mohol byť jedným z tých filmov, na ktoré ste išli skepticky, ale keď ste odchádzali z kina, chceli ste si ho pozrieť znova a znova.

Film zachytáva skutočného ducha komiksov o Spider-Manovi a predstavuje fanúšikom Milesa Moralesa a vesmír plný ďalších "pavúkov". Ak sa režiséri Joaquim Dos Santos, Kemp Powers a Justin K. Thompson dokážu vyrovnať veľkosti, ktorú vytvorili Bob Persichetti, Peter Ramsey a Rodney Rothman, s pokračovaniami za rohom sa fanúšikovia Spider-Mana dočkajú skutočnej lahôdky.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Miroslav Rimaszombati
Zdroj foto: Ssteven lozano on Unsplash, článok obsahuje sponzorované odkazy
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies