Neistota okolo predaja nováckej chemičky ohrozuje tisícky zamestnancov

NETKY.SK • 15 December 2010, 12:47 • 2 min
Neistota okolo predaja nováckej chemičky ohrozuje tisícky zamestnancov

Neistota okolo predaja nováckej chemičky ohrozuje tisícky zamestnancov

slovakia

left justify in out

Neistota spojená s predajom Nováckych chemických závodov (NCHZ) ohrozuje podľa Zväzu chemického a farmaceutického priemyslu (ZCHFP) tisícky pracovných miest.
      "Predlžovanie procesu predaja, jeho spochybňovanie a snahy záujmových skupín o uplatnenie svojich parciálnych záujmov sa môžu skončiť zastavením výroby a prepustením zamestnancov. Priamo ohrozených je takmer 2000 pracovných miest a nepriamo ďalších asi 5000 ľudí v nadväzujúcich podnikoch, predovšetkým v ťažobnej a energetickej oblasti," upozornil zväz v stanovisku pre média.
      ZCHFP preto vyzýva všetky zainteresované orgány a inštitúcie, aby podporili čo najrýchlejšie ukončenie obdobia neistoty a predaj podniku. "Znovu hrozí, že sa štát bude musieť postarať o niekoľko tisíc nezamestnaných. Súčasné diskusie okolo procesu tendra môžu viesť k neistote obchodných partnerov, a tým k priamemu ohrozeniu výroby či zastaveniu niektorých technológií. Pritom vyjadrujeme vážnu pochybnosť, či by sa v prípade zastavenia výroby podarilo vôbec chemičku naspäť spustiť a či by jej pozície na trhu medzitým neobsadila konkurencia," konštatoval zväz.
      Novácka spoločnosť sa dostala do problémov po tom, ako Európska komisia (EK) vlani rozhodla, že ona, ako aj jej bývalá materská spoločnosť 1. garantovaná, budú musieť zaplatiť za kartelové dohody s ďalšími európskymi chemickými firmami pokutu 19,6 milióna eur. Podľa komisie totiž v rokoch 2004 a 2007 stanovili ceny a rozdelili si trhy s práškovým acetylidom vápenatým, granulovaným acetylidom vápenatým a granulovaným horčíkom vo veľkej časti Európskeho hospodárskeho priestoru. Novácka firma podala po udelení pokuty návrh na konkurz, čomu súd vyhovel.
      Akciová spoločnosť NCHZ je dodávateľom chemických surovín pre široké spektrum priemyselných odvetví.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies