Zrekonštruovaný ústav detských chorôb hrá farbami

NETKY.SK • 26 Február 2019, 15:25 • 2 min
Zrekonštruovaný ústav detských chorôb hrá farbami

BRATISLAVA – Národný ústav detských chorôb (NÚDCH) sa dočkal otvorenia zrekonštruovaného oddelenia na Klinike detskej hematológie a onkológie (KDHaO). Kvalitná rekonštrukcia je naozaj nadčasová. Takto možno aspoň trošku zabudnú malí pacienti na svoju veľkú bolesť, ktorú prežívajú.

slovakia

left justify in out

V utorok ho spoločne slávnostne otvorili prezident SR Andrej Kiska a ministerka zdravotníctva SR Andrea Kalavská (nominantka Smeru-SD). Oddelenie porovnateľné s prestížnymi zahraničnými pracoviskami na veľmi náročnú liečbu je určené pre deti do veku ôsmich rokov.

 

Na projekt prispelo z kapitálových výdavkov Ministerstvo zdravotníctva (MZ) SR sumou vo výške 700.000 eur. Významne sa však podieľali aj neziskové organizácie, firmy a súkromné osoby. Tie dokopy dali na rekonštrukciu 600.000 eur. Šéfka rezortu zdravotníctva pripomenula, že vysokošpecializované pracovisko sa postará o liečbu detských pacientov z celého Slovenska.

 

"Na jednom mieste sú združení špičkoví odborníci, ktorí malých pacientov liečia, a preto si zaslúžia adekvátne technické aj priestorové podmienky na svoju prácu," zdôraznila.

 

img

Priestory zrekonštruovaného oddelenia na Klinike detskej hematológie a onkológie (KDHaO) počas jeho otvorenia v Národnom ústave detských chorôb (NÚDCH). Zdroj: TASR

 

Kiska pripomenul, že rakovina sa nevyhýba deťom na celom svete. Podľa jeho slov je dôležité, aby mali špičkovú liečbu a tiež moderné prostredie počas liečby.

 

"Keď som na detskú onkológiu vošiel pred 13 rokmi, bol som zhrozený. Všade na stenách boli staré modré kachličky, žiadna izba nemala klimatizáciu. Bolo horúco, deti boli po chemoterapii, bolo im zle. Keď som si chcel sadnúť na stoličku, bál som sa, že sa podo mnou zlomí," opísal svoj zážitok prezident s dôvetkom, že je šťastný, že sa pomery zmenili.

 

Prednostka KDHaO a predsedníčka Správnej rady neziskovej organizácie Deťom s rakovinou Alexandra Kolenová opísala, že oddelenie prešlo úplnou inováciou. Po novom je na oddelení tzv. zákrokovňa, kde sa budú robiť menšie operačné úkony.

 

Pribudli aj izba pre pacientov, recepcia a sociálne zariadenie pre návštevy. Zrekonštruovala sa aj herňa pre deti, ktorá sa využije aj ako materská škôlka a rodičovská kuchynka.

 

"Pacienti u nás prechádzajú veľmi náročnou a dlhodobou liečbou. My im ju chceme čo najviac zľahčovať a tiež maximalizovať bezpečie prostredia, v ktorom sa liečia," skonštatovala Kolenová.

 

Otvorenia sa zúčastnili aj známe osobnosti

 

Na otvorenie sa prišli pozrieť aj známe osobnosti ako komik fero_joke a najznámejší slovenský vloger gogomantv. Známy komik o tom informoval na svojej sociálnej sieti Instagram. 

 

 

img

 

img

 

Všetko na jednom mieste

 

Generálny riaditeľ NÚDCH Ladislav Kužela vysvetlil, že na onkologickej klinike bude aj nová miestnosť na odbery kostnej drene a lumbálnej punkcie.

 

"Malí pacienti už nebudú chodiť na tieto zákroky na iné pracoviská, ale lekári prídu za nimi. Lepšie sa bude pracovať aj zdravotným sestrám, ktoré budú malých pacientov sledovať na centrálnom monitore," dodal Kužela.

 

Riaditeľka neziskovej organizácie Deťom s rakovinou Katarína Kösegiová poďakovala všetkým, ktorí pri rekonštrukcii pomohli.

 

"Považujem to za naozaj veľký úspech a už teraz sa teším na realizáciu ďalších projektov, čím chceme neustále posúvať úspešnosť liečby našich pacientov vpred," uzavrela.




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies