Rusko dostalo ultimátum. Má 10 dní na to, aby vysvetlilo otrávenie Navaľného

NETKY.SK • 6 Október 2021, 07:49 • 2 min
Rusko dostalo ultimátum. Má 10 dní na to, aby vysvetlilo otrávenie Navaľného

HAAG - Opozičný líder a kritik Kremľa tvrdí, že jeho likvidáciu nariadil ruský prezident Vladimír Putin.

slovakia

left justify in out

Skupina 45 krajín sveta - vrátane USA, Británie, Nemecka a Kanady - žiada prostredníctvom Organizácie pre zákaz chemických zbraní (OPCW), aby Rusko vysvetlilo otravu ruského opozičného politika Alexeja Navaľného. V súlade s pravidlami OPCW má Moskva na odpoveď 10 dní, informovala v utorok agentúra AFP.

 

img

 

Otrava novičokom

Západné štáty sú presvedčené, že líder ruskej opozície Navaľnyj bol v auguste minulého roku v Rusku otrávený nervovoparalytickou látkou zo sovietskych čias - novičkomZ pokusu o otravu sa zotavoval v Nemecku, odkiaľ sa v januári vrátil do Ruska, kde bol okamžite zadržaný a krátko na to odsúdený na dva roky a osem mesiacov za mrežami. Trest si momentálne odpykáva. 

 

Pôvodne ho súd podmienečne odsúdil na trest odňatia slobody a podmienkou jeho prepustenia bolo, že sa bude pravidelne osobne hlásiť probačnému úradníkovi. To však nesplnil, keďže sa dlhé mesiace zotavoval po otrave v berlínskej nemocnici. 

 

img

 

Výkonná rada OPCW, ktorá pozostáva zo 41 členských štátov, sa tento týždeň stretáva v Haagu s cieľom prediskutovať pokrok, ktorý ľudstvo dosiahlo pri likvidácii chemických zbraní, a to vrátane prijímania opatrení v prípade, že zmluvné strany neplnia svoje povinnosti.

 

Mohlo by vás zaujímať: Rusko s Navaľným ešte neskončilo. Vláda zablokovala webstránky, kde sa spomína jeho meno

 

Chemické zbrane

Západné štáty tiež vyzvali Sýriu, ktorej je Rusko spojencom, aby na svojom území povolila misiu zbrojných inšpektorov, pretože panuje podozrenie, že Damask naďalej porušuje svoje záväzky voči OPCWVýzvy na objasnenie Navaľného otravy adresovalo Rusku už viacero západných štátov.

 

OPCW predtým oznámila, že Navaľnyj bol otrávený typom látky novičok, ktorá nie je na zoznamoch chemikálií uvedených v prílohe k Dohovoru o zákaze chemických zbraníRuské úrady však naďalej rozhodne odmietajú obvinenia zo zapojenia do incidentu s Navaľným. Samotný Navaľnyj z útoku obvinil ruského prezidenta Vladimira Putina.

 

img

 

Británia medzitým uviedla, že bude naďalej vyvíjať tlak na Rusko v súvislosti s pokusom o otravu novičkom, ktorému bol v roku 2018 v anglickom meste Salisbury vystavený bývalý dvojitý agent Sergej Skripaľ a jeho dcéra.

 

Kým Skripaľovci sa z otravy zotavili, policajt vyšetrujúci prípad vážne ochorel a miestna žena, ktorá prišla do styku s látkou novičok, zomrela.

 

Prečítajte si viac: Súd zamietol Navaľného odvolanie. Údajne má sklony k úteku

 

 

 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Zakova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies