Hriňovská mliekareň dostala pokutu za znečistenie vodného toku Slatina

NETKY.SK • 18 Január 2021, 11:53 • 2 min
Hriňovská mliekareň dostala pokutu za znečistenie vodného toku Slatina

Slovenská inšpekcia životného prostredia udelila spoločnosti KOLIBA, a.s., Hriňovskej mliekareni, pokutu vo výške135 000 eur, za mimoriadne zhoršenie vôd, ktoré spôsobila na vodnom toku Slatina.

slovakia

left justify in out

Slovenská inšpekcia životného prostredia udelila spoločnosti KOLIBA, a.s., Hriňovskej mliekareni, pokutu vo výške135 000 eur, za mimoriadne zhoršenie vôd, ktoré spôsobila na vodnom toku Slatina 23. augusta 2020. Ide o najvyššiu pokutu udelenú inšpekciou za mimoriadne zhoršenie vôd Slatiny. Rozhodnutie z 28. decembra 2020 o uložení pokuty bolo spoločnosti doručené 12. januára 2021 a zatiaľ nie je právoplatné. Účastník konania má právo v zákonom stanovenej 15-dňovej lehote podať odvolanie.

 

img

Spoločnosť vypúšťala odpadovú vodu z priemyselnej výroby do povrchových vôd. Použila na to kanalizáciu, ktorá bola určená na odčerpávanie dažďovej vody do rieky Slatina. Namiesto dažďovej vody však počas kontroly vytekala z výpustného objektu biela, po mlieku zapáchajúca tekutina. Pracovníčky inšpekcie odobrali vzorky vody z drenážnej šachty certifikovaným odberovým zariadením do sterilizovaných sklenených nádob. Z celej akcie existuje foto a videodokumentácia. Vo vzorkách vody boli zistené mnohonásobne prekročené limitné hodnoty znečistenia.

 

img

Mliekarni bolo okamžite nariadené zabrániť ďalšiemu vypúšťaniu nevyčistených priemyselných odpadových vôd do vodného toku a predložiť monitoring celej kanalizácie areálu mliekarne na prešetrenie. Taktiež bolo zistené, že pôvodca nemá schválený havarijný plán.

Počas miestnej obhliadky vykonanej 19. augusta 2020 bolo podľa inšpekcie zistené, že v okolí výpustného objektu je vodné prostredie značne fyzikálne–chemicky ovplyvnené. Nenachádzali sa tam žiadne riečne usadeniny, riasy a ani iné žijúce vodné organizmy. V okolí výpustného objektu sa šíril výrazný pach po chemikáliách. Boli odobrané tri vzorky vôd, ktoré ukázali prítomnosť látky NN-Dimetyltetradecylamín, ktorá je nebezpečná pre životné prostredie. Analýzu vzoriek vykonalo Kontrolné chemické laboratórium civilnej ochrany v Nitre.

„SIŽP za ostatné roky riešila znečistenie na rieke Slatina niekoľkokrát a aj uložila viacero pokút, no stav sa nikdy zásadne nezmenil. Verím, že toto rozhodnutie prispeje k postupnému zlepšeniu situácie a ochrane vodného toku Slatina,“ povedal generálny riaditeľ SIŽP Ján Jenčo.


 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Kristýna Peštová

Netky
JAR JE TU O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona