Nedeľa je Svetovým dňom pamiatky obetí dopravných nehôd

NETKY.SK • 17 November 2019, 10:34 • 2 min
Nedeľa je Svetovým dňom pamiatky obetí dopravných nehôd

BRATISLAVA - Nedeľa je Svetovým dňom pamiatky obetí dopravných nehôd. Ako agentúru SITA informoval hovorca Ministerstva vnútra (MV) SR Petar Lazarov, duchovní úradu ekumenickej pastoračnej služby ministerstva vnútra aj v tomto roku v tretiu novembrovú nedeľu počas služieb Božích organizujú pietne spomienky na obete dopravných nehôd. Uskutočnia sa na viacerých miestach Slovenska.

slovakia

left justify in out

Hlavná pietna spomienka bude v nedeľu 17. novembra o 9:00 v evanjelickom kostole v Liptovskom Mikuláši. Na pietnej spomienke zahrá hudba ministerstva vnútra a s príhovorom vystúpi štátny tajomník MV SR Rudolf Urbanovič. Duchovní úradu ekumenickej pastoračnej služby MV SR organizujú v nedeľu pietnu spomienku pre západné Slovensko v Evanjelickom kostole Vrbovce o 10:00. Na východnom Slovensku sa uskutoční na Starom cintoríne v Kežmarku o 10:15 a juhu krajiny v Reformovanom kostole v Rožňave o 9:30.

Ako ďalej informoval Lazarov v tlačovej správe, za prvých 10 mesiacov tohto roka sa na Slovensku stalo 11 325 dopravných nehôd, čo je o 177 menej ako za to isté obdobie v prechádzajúcom roku. Z 11 325 dopravných nehôd bolo 4 247 nehôd s následkami na živote alebo zdraví. Na cestách zomrelo 192 ľudí, čo je o šesť viac v porovnaní rovnakým obdobím v roku 2018. Najmladšia obeť mala päť rokov a najstaršia 86. V autách zahynulo 110 ľudí – 71 vodičov a 39 spolujazdcov. Zahynulo tiež 50 chodcov, čo je o sedem viac ako za rovnaké obdobie predchádzajúceho roka. O život prišlo tiež 11 cyklistov a 21 ľudí zahynulo na motorkách. Hmotná škoda na majetku predstavovala za obdobie prvých 10 mesiacov sumu 3 759 488 eur.

 

obrazok


Ak by sa údaje o tragických dopravných nehodách podľa ministerstva rozrátali na dni, každý deň sa na Slovensku stane takmer 37 dopravných nehôd a za približne dve hodiny sa stanú tri dopravné nehody. Pri dopravných nehodách sa za prvých desať mesiacov tohto roka ťažko zranilo 832 osôb, čo je o 233 menej ako v predchádzajúcom roku. Ľahko sa zranilo 4 641 ľudí, čo je 98 menej ako v predošlom roku. V 1 241 prípadoch u vinníka nehody zistili alkohol, čo je o 133 prípadov menej ako v predošlom roku.

Medzi najčastejšie príčiny dopravných nehôd patrí porušenie povinnosti vodiča, napríklad nevenovanie sa plne vedeniu vozidla a nesledovanie situácie na ceste, nedanie prednosti chodcovi a šoférovanie pri zníženej schopnosť riadiť auto spôsobenej chorobou, nevoľnosťou alebo únavou. Dopravné nehody tiež spôsobuje nedovolená rýchlosť jazdy, nesprávna jazda cez križovatku, nesprávne otáčanie a cúvanie, porušenie povinnosti účastníka cestnej premávky, nedodržanie vzdialenosti medzi vozidlami, nesprávny spôsob jazdy, porušenie osobitných ustanovení o chodcoch, nesprávne odbočovanie a nesprávne predchádzanie.

Podľa Svetovej zdravotníckej organizácie každý rok zomrie na cestách vo svete 1,25 milióna ľudí a vyše 50 miliónov osôb je zranených. Dopravné nehody sú pritom na prvom mieste príčin úmrtia pre osoby vo veku 10 až 29 rokov.

Cieľom Svetového dňa pamiatky obetí dopravných nehôd je popri spomienke na obete aj upozorniť na nezodpovedné správanie sa niektorých účastníkov cestnej premávky. Prvýkrát si pamiatku obetí dopravných nehôd pripomenuli v roku 1993 v Spojenom kráľovstve.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Jana Hupková
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies